DUGO TRAJANJE DŽEZ LEGENDE: Jubilarni, 90. rođendan Dušana Gojkovića

A. P.

14. 10. 2021. u 23:15

LEGENDA u svetu džeza, srpski trubač svetske reputacije Dušan Gojković u četvrtak je proslavio jubilarni, 90. rođendan, a tim povodom čestitku mu je uputila i ministarka kulture Maja Gojković koja mu je poželela "puno zdravlja i sreće".

ДУГО ТРАЈАЊЕ ЏЕЗ ЛЕГЕНДЕ: Јубиларни, 90. рођендан Душана Гојковића

Foto Ž. Knežević

- Hvala vam na ogromnom trudu i talentu koji ste protkali kroz svaki koncert koji ste imali, ali i na tome što ste Srbiju postavili visoko na svetskoj džez sceni. Sigurna sam da ćete nastaviti da nam još dugo ulepšavate svakodnevicu - navela je ministarka.

Iako u poznim godinama i, kako je jednom rekao našem listu, "pomalo umoran od kilometraže", Gojković ne prestaje sa nastupima.

- Što sam stariji, mislio sam, biće sve manje posla, a ono imam sve bolje i bolje angažmane i kalendar je pun - kazao je nedavno.

Svojim posebnim izvođenjem, kompozicijama i aranžmanima, ovaj sada 90-godišnji majstor odavno je Srbiju stavio na važno mesto svetske muzičke scene. Družio se i svirao, rame uz rame, sa Majlsom Dejvisom, Četom Bejkerom, Dizijem Gilespijem, Stenom Gecom, Sonijem Rolinsom, Kenijem Klarkom, Deksterom Gordonom... U enciklopedijama džeza, uz odrednice "fri džez", "diksilend", "bibap", "sving", stoji i odrednica "balkan džez" kao njegov izum, koji je ustoličio čuvenim albumom Swinging Macedonia.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!