VUKOVAC PRVOG REDA; Komemorativni skup u SANU posvećen Nadi Milošević Đorđević

D. Bt.

13. 10. 2021. u 18:30

ODLASKOM uvaženog člana SANU, Nade Milošević-Đorđević (1934- 2021), po značaju onoga na čemu je radila i kako je radila, po prikrivenoj čvrstini kojom je celog života branila najnacionalniji predmet i ugled naše nauke, ne samo u našoj sredini i pred našim predrasudama već i u svetu, po kolegijalnoj korektnosti, po gospodstvenoj blagosti i dobronamernosti, bez trunke fraziranja zvuče reči da je ostao - veliki gubitak.

ВУКОВАЦ ПРВОГ РЕДА; Комеморативни скуп у САНУ посвећен Нади Милошевић Ђорђевић

Foto SANU

Ovo je istakla akademik Zlata Bojović na današnjem komemorativnom skupu u Akademiji.

Nada Milošević Đorđević je, prema rečima akademika Mira Vuksanovića dobila mesto među najboljim srpskim istoričarima usmene književnosti i folklora. Mnogo je učinila da se izuče i objave zatureni rukopisi, priređivala je naučne skupove, od kojih je onaj o Vuku u središtu, od osnivanja Vukove zadužbine i obnovljene "Danice" bila je ona ruka koja obavlja poslove a ne želi da bude vidljiva.

- Bila je među najaktivnijim članovima SANU, vodila je projekte, govorila na skupovima, prisustvovala svim tribinama, brinula da ne zaboravimo značajne datume i ličnosti - rekao je Vuksanović, i ukazao na njeno najnovije delo, prvu knjigu o 11 žena-akademika, koju nažalost nije doživela da drži u rukama.

- Akademik Nada Milošević Đorđević bila je vukovac prvoga reda. Upravo je plemenita vukovska ideja, da "kroz tradiciju pruži sliku celog srpskog naroda", bila putovođa i akademiku Nadi Milošević-Đorđević u njenom plodnom naučnom radu i humanističkim nazorima ispunjenom životu - rekao je dr Boško Suvajdžić. - Profesorka je imala svoju školu. I svoje učenike. Bila je retko odmerena i staložena, sva od stila i manira. Odisala je urođenim dostojanstvom i otmenošću. Moderna u svim aspektima života, u duhu američkih profesora, neposredna, spontana, neodoljivo šarmantna u stilu, jeziku, nastupu. Naučnik od nerva, i dama od intelekta i duha. Strast i energija prema izučavanju srpske usmene književnosti i folklora, ljubav prema svome narodu, činile su profesorku večito mladom.

Foto SANU

PRIMENjENA LjUBAV

NA komemorativnom skupu pročitan je tekst dr Slobodana Grubačića, koji je zbog zdravstvenih razloga bio sprečen da dođe.

- U narodnoj književnosti Nada je videla primenjenu ljubav prema životu. Načinom na koji je pisala, poetikama koje je proživela, stvorila je delo neprolazne vrednosti kome se nikada neće održati posmrtno slovo. To delo je gusto, integralno, sagledavši književni život s obe njegove strane, poreklo je sudove prema kojima su palanka i provincijalnost osnovni sinonimi naše kulture - napisao je Grubačić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)