EPSKO HEROJSTVO NAŠEG NARODA: Gornji Milanovac deo filmskog projekta "Operacija Halijard - Vazdušni most"

M. BOŠNjAK

13. 10. 2021. u 09:37

PROTOKOL o saradnji, kojim opština Gornji Milanovac stiče status domaćina filmskog i TV projekta "Operacija Halijard - Vazdušni most", čiji scenarista i režiser je Radoš Bajić, u ime produkcije Contrast studios d.o. Beograd potpisali su Nedeljko Bajić, njen direktor, i prvi čovek milanovačke opštine Dejan Kovačević.

ЕПСКО ХЕРОЈСТВО НАШЕГ НАРОДА: Горњи Милановац део филмског пројекта Операција Халијард - Ваздушни мост

ZALAGANjE Božović, Laušević i Bajić, Foto promo

Ta operacija evakuacije oko 500 savezničkih pilota, čije avione su Nemci oborili nad Srbijom tokom njihovog bombardovanja naftnih postrojenja kod Ploeštija, u Rumuniji, koje je koristio Hitlerov Vermaht, a spasavao ih narod Rudničko-takovskog kraja, počela je u martu 1944. Tada je Dragoljub Draža Mihailović, komandant Jugoslovenske vojske u otadžbini, čiji Glavni štab se nalazio na Ravnoj Gori, naredio gradnju improvizovanog aerodroma na Galovića poljani, kod Pranjana. U njoj su učestvovali četnici i narod tog kraja, koji je spasene pilote od Nemaca čuvao po cenu vlastite pogibelji.

- Ove godine, okončali smo deo snimanja, najzahtevniji nas čeka 2022. Teško bi bilo, bez podrške opštine. Projekat podrazumeva film" Heroji Halijarda" i TV serijal "Vazdušni most". Ovaj rad je za nas obavezujući, zbog veličanstvene istinite priče o herojstvu našeg naroda, da je pokažemo publici širom sveta - najavljuje Nedeljko Bajić.

U središte priče stavljeni su običan čovek i osobenosti našeg naroda.

- I to, suprotno medijskoj i političkoj nezasluženoj omrazi Srba od devedesetih godina prošlog veka. Priča je to o humanosti, iako je njome rukovodila JVuO, koja je zatim puštena "niz vodu". Baš to, istinitoj priči daje još veću sudbonosnost i dramatičnost!

Seljaci ovog kraja pokazali su neviđenu ljudskost, prema ljudima čiji jezik ne razumeju, čak i druge boje kože... Zato "Halijard" pripada Gornjem Milanovcu, biće to naša zajednička priča, videće je ceo svet, afirmisaće sav taj istorijski događaj - najavljuje Radoš Bajić.

Ovi krajevi su, po Kovačevićevim rečima, bili u zapećku nakon Drugog svetskog rata , pa je ovo prilika, da seljak, patriota iz tog vremena, zasluženo bude deo ovog projekta, da pranjanski kraj bude ovekovečen zbog nesebične hrabrosti svojih predaka.

Glavne uloge u filmu igraće: Petar Božović, Žarko Laušević, Nela Mihailović, Radovan Vujović, Nikola Rakočević, Vučić Perović...

Premijera 2023.

SVEČANU premijeru ovog projekta zakazujemo na proleće 2023. godine - garantuje Radoš Bajić. - Od tada, ova istinita priča obići će svet, istinom o Srbima. Treba mnogo dana rada istraživanja ove ranije zabašurivane priče.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)