DANI STANISLAVA LEMA U SVEČANOJ SALI GRADSKE OPŠTINE VRAČAR: Manifestacija posvećena velikanu naučne fantastike, filozofu i futurologu

D. B. M.

28. 09. 2021. u 12:32

POVODOM obeležavanja 100 godina od rođenja velikana naučne fantastike, filozofa i futurologa u Svečanoj sali Gradske opštine Vračar sledećeg vikenda održaće se manifestacija "Dani Stanislava Lema".

ДАНИ СТАНИСЛАВА ЛЕМА У СВЕЧАНОЈ САЛИ ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ ВРАЧАР: Манифестација посвећена великану научне фантастике, филозофу и футурологу

FOTO: Promo

 Posetioci će moći da čuju svedočenje najprevođenijeg savremenog srpskog pisca Zorana Živkovića o njegovom gostovanju u Krakovu kod Stanislava Lema početkom 70-ih godina i intervjua koji je tom prilikom uradio sa poljskim piscem. A, prof. dr Milan Ćirković govoriće o načinima prikazivanja vanzemaljskog života i razuma u proznom opusu poljskog velikana, dok će Goran Milovanović održati predavanje o psihološkim i kognitivnim aspektima njegove filozofije.

Pored tribine o liku i delu Stanislava Lema, na kojoj će učešće uzeti promoteri nauke i izvrsni poznavaoci naučnofantastične književnosti dr Srđa Janković i Slobodan Bubnjević, tokom "Dana Stanislava Lema" biće organizovana i tribina o najpoznatijem Lemovom romanu "Solaris" i njegovoj ekranizaciji iz 1972. godine u režiji Andreja Tarkovskog. Tribina o po mnogima najznačajnijem naučnofantastičnom filmu ikada snimljenom, govoriće pisac Jovan Ristić i dramaturg Mihajlo Vitezović, a biće upriličena i projekcija pomenutog filmskog ostvarenja.
Kao poseban događaj na manifestaciji "Dani Stanislava Lema", biće organizovano uručenje nagrade "Stanislav Lem" za doprinos popularizaciji fantastike u književnosti koju dodeljuje izdavačka kuća "Solaris" iz Novog Sada. Nagrada će biti dodeljena piscu Goranu Skrobonji.
Manifestaciju organizuju sajt za promociju fantastične književnosti Art-Anima.com i Astronomska opservatorija u Beogradu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)