CIKLUS PREDAVANJA U SANU: O mitološkoj prošlosti Srba, istinama i zabludama

M.A.K.

14. 09. 2021. u 17:56

SVAKOG četvrtka, počev od 16. septembra, u Svečanoj sali SANU biće održan ciklus od šest predavanja, pod zajedničkim nazivom "O mitološkoj prošlosti Srba - istina i zablude".

ЦИКЛУС ПРЕДАВАЊА У САНУ: О митолошкој прошлости Срба, истинама и заблудама

D.Milovanović, Novosti

Među predavačima su akademik Aleksandar Loma, dopisni član Ljubinko Radenković (rukovodilac ovog ciklusa) i profesori Vanja Stanišić, Radivoj Radić, Svetlana Loma i Persida Lazarević Di Đakomo.

O ovoj temi prvi će govoriti profesor Radenkovića, koji će održati predavanje "Slovenski panteon: fakta i nepoznanice". On će sumirati rezultate dosadašnjih istraživanja slovenske mitologije. Zbog malog broja relevantnih izvora i kritičkog ili nekritičkog odnosa prema njima, istraživači su se, do sada, delili na one koji u potpunosti odriču postojanje bilo kakvog slovenskog panteona, pa do onih koji u njemu vide više desetina bogova. Posebna pažnja biće obraćena na jasno vidljive greške u nekim izvorima, koje su pojedine istraživače, ili ljubitelje slovenskih starina, usmerile na pogrešne zaključke.

- Kada su svi pisani izvori o slovenskoj mitološkoj prošlosti bili objavljeni, i kada su o njima dali mišljenje istaknuti slavisti, između dva svetska rata prevladala je skepsa da se bilo šta novo može saznati o slovenskoj mitologiji - ističe se u najavi ovog predavanja. - Nakon Drugog svetskog rata u svim slovenskim zemljama pobedila je komunistička ideologija, neprijateljski raspoložena prema bilo kakvoj religiji, pa i prema staroj slovenskoj. Tek krajem šezdesetih godina Roman Jakobson, a za njim i nekoliko ruskih filologa, obraća pažnju na lingvističke pokazatelje u rekonstrukciji nekadašnjeg religijsko- mitološkog sistema Slovena.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)