ORDEN KRALJEVINE NORVEŠKE VLADISLAVU BAJCU: Za razvoj kulturnih odnosa između naših zemalja

D. B. M.

13. 09. 2021. u 21:55

NEDAVNO je u rezidenciji norveškog ambasadora izdavaču i piscu Vladislavu Bajcu uručen Orden za zasluge u rangu zapovednika Kraljevine Norveške.

ОРДЕН КРАЉЕВИНЕ НОРВЕШКЕ ВЛАДИСЛАВУ БАЈЦУ: За развој културних односа између наших земаља

Foto Tanjug

Bajca je odlikovao norveški kralj Harald za razvoj kulturnih odnosa između Norveške i Srbije. Orden i Povelju su mu uručili ambasador Jorn Eugen Jelstad i supruga Trine Ditlevsen.

U obrazloženju se kaže da se orden dodeljuje za promociju norveške književnosti u Srbiji. Bajac je kao osnivač i prvi čovek izdavačke kuće "Geopoetika" više od četvrt veka zdušno sa svojim saradnicima radio na pionirskom otkrivanju desetina norveških autora i njihovih dela u Srbiji, Jugoslaviji, pa i na Balkanu, počev od Justejna Gordera, Erlenda Lua, Pera Petešuna, Lin Ulman, Nine Like , ali i klasika poput Henrika Ibzena.

Bajac je i kao književnik učestvovao u razvoju saradnje Norveškog i Srpskog PEN-a, bio gost norveških izdavača iučesnik svetskih kongresa PEN-a u Norveškoj.

Dodeli su prisustvovali ambasadori skandinavskih i drugih zemalja, bivša ambasadorka Srbije u Norveškoj Vida Ognjenović, profesori i prevodioci sa odseka Skandinavistike Beogradskog Filološkog fakulteta, kao i mnogi drugi gosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, baš idem!