JEZIK TVRĐAVA IDENTITETA: Preminuo član SANU Predrag Piper, naš ugledni slavista, lingvista i profesor

D. Bogutović

12. 09. 2021. u 07:45

ISTAKNUTI srpski slavista i lingvista, akademik i redovni profesor Univerziteta u Beogradu Predrag Piper preminuo je u 71. godini.

ЈЕЗИК ТВРЂАВА ИДЕНТИТЕТА: Преминуо члан САНУ Предраг Пипер, наш угледни слависта, лингвиста и професор

Foto D. Milovanović

U rodnom Beogradu započeo je osnovno školovanje koje je završio u Sremskoj Kamenici, a gimnaziju u Novom Sadu, gde je potom radio kao asistent za rusku fonetiku. Predavao je zatim morfologiju, sintaksu, istoriju književnog izraza, a od 1989. radio je na Filološkom fakultetu kao vanredni, a zatim i redovni profesor. Bio je sekretar odeljenja jezika i književnosti SANU, član predsedništva SANU i više odbora, redovni član MANU, kao gostujući profesor predavao je na univerzitetima u Moskvi, Petrogradu, Voronježu, Ivanovu, Seulu, Zadru, Nišu, Skoplju, Ljubljani.

Bio je potpredsednik Uređivačkog odbora Srpske enciklopedije, glavni i odgovorni urednik časopisa "Južnoslovenski filolog" i Zbornika Matice srpske za slavistiku, organizator nekoliko velikih međunarodnih simpozijuma. Sve vreme i u nastavi i u nauci držao se principa po kome je najdelotvornije ako se tradicija ukrsti sa novim saznanjima i praksom. Na Hankuk univerzitetu uveo je u korejsku univerzitetsku slavistiku predavanja iz slovenačkog i makedonskog jezika, a na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu funkcionalnu gramatiku kada je u svetu o tome tek počelo da se govori. Autor je mnogobrojnih studija i udžbenika među kojima su "Uvod u slavistiku", "Jezik i prostor", "Srpski između velikih i malih jezika", "Gramatika ruskog jezika u poređenju sa srpskim", "Lingvistička slavistika", "Srpski u krugu slovenskih jezika"...

Foto Milena Anđela

Predrag Piper

Duboko verujući u značaj i moć jezika, Piper je govorio:

- Iako smo bili bez države od pada Smedereva do Prvog srpskog ustanka, iako smo bili podanici dveju carevina, a i nekih drugih država, iako, dakle, nismo imali ministarstva za prosvetu i kulturu, niti bilo kakvu vladu - ipak smo u najvećem delu naroda sačuvali nacionalno samopoštovanje i svest o velikoj prošlosti. Živeli smo bez države, ali u tvrđavi vere i jezika, izvan koje bismo ostajali bez duše, i nestajali.

Za izuzetno bogato i raznovrsno naučno stvaralaštvo, Piper je dobio niz priznanja i nagrada kao što su Orden prijateljstva među narodima (Moskva), Plaketa počasnog člana bugarskog rusističkog društva (Sofija), nagrada "Pavle Ivić", nagrada Zlatna knjiga Biblioteke Matice srpske, Zlatna diploma Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.

Prema želji porodice, sahrana će se obaviti samo u krugu najbližih.

 

NENADOKNADIV GUBITAK

DECENIJAMA sam radio sa akademikom Piperom na Filološkom fakultetu u Beogradu i s velikim žaljenjem mogu da kažem da njegov odlazak predstavlja nenadoknadiv gubitak za našu nauku, kulturu i prosvetu. Bio je izuzetno cenjen i kao pedagog koji je našoj prosveti dao više generacija odličnih profesora i naučnika, posebno rusista i srbista. Akademik Piper bio je veoma cenjen i u inostranim naučnim krugovima. Svojim knjigama i radovima saopštenim na međunarodnim naučnim skkupovima, dao je veliki doprinos afirmaciji našeg jezika i pisma - kaže prof. dr Radivoje Konstantinović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu