KOLAŽI OD SNOVA: Radovi Ivana Tabakovića od danas u Galeriji "Vasić", postavku čini šesnaest dela

M. KRALj

01. 09. 2021. u 14:17

VELIKI srpski slikar, nosilac nagrade Gran pri za slikarstvo i keramiku na Svetskoj izložbi u Parizu 1937, profesor i akademik Ivan Tabaković (1898-1977), otkrio je kolaž kao način izražavanja sasvim slučajno, praveći novogodišnje čestitke svojim prijateljima.

КОЛАЖИ ОД СНОВА: Радови Ивана Табаковића од данас у Галерији Васић, поставку чини шеснаест дела

Foto SANU

A onda su kolaži, kako je jednom zapisao, postali njegove "intimne beleške, zapisi o raznim vidovima i problemima našeg života i opstanka, koji se kreću od misli, snova do misli stvarnosti, i obrnuto. To je izmaštana stvarnost, i preformulisana realnost. Mislim, dakle maštam!"

I upravo su te Tabakovićeve kolaže u Galeriji "Vasić" (Kosovska 16) odabrali za početak izlagačkog prisustva na kulturnoj mapi Beograda. Svoju prvu izložbu, pod nazivom "Život, misli, snovi", čiji je autor Vladimir Vasić, istoričar umetnosti i osnivač galerije, otvoriće danas u 18 časova.

Postavku čiji 16 kolaža, pozajmljenih iz privatnih kolekcija, nastalih u periodu od 1965. do 1975. godine, od kojih većina nikada nije izlagana. Jedan deo njih se pre 55 godina našao na čuvenoj izložbi kolaža u Galeriji Kulturnog centra Beograd 1966, dok je četiri rada sa aktuelne postavke, Tabaković tih godina predstavio u Njujorku, u Galeriji "Dorski".

- Kolaž se može uporediti sa elektronskom muzikom, rad na kolažu sa sistemom komponovanja elektronske muzike, sa montažom ogromnog registra zvukova koji, spajajući se, rađaju najfantastičnije muzičke predstave koje je svet čuo - ispričao je Tabaković, u jednom razgovoru za novine. - Kolaž je i u dosluhu sa naukom, sa naučnim zakonima, iako bi se reklo da se isti elementi mogu upotrebiti u bezbroj sadržaja. Još jedna vredna osobina kolaža je u brzini izrade, a to je veoma značajno, veoma važno da se misao ne izgubi. Nama koji oživotvorujemo svoje predstave ionako se dešava da po završetku dela vidimo da je zamisao iščezla, da je to pred nama nešto drugo, pomalo stvarno, da smo izgubili viziju negde u procesu stvaranja... Radeći kolaž, ja sam često hvatao svoje predstave, zarobljavao ih u rasporedu elemenata i verujte da su nam ta ropstva naših ideja najdragocenija.

Izložbu prati katalog sa reprodukcijama svih dela i tekstom koji je pisao istoričar umetnosti Jerko Denegri.

NOVI IZLOŽBENI PROSTOR

KAKO najavljuju u Galeriji "Vasić", namera im je da se programski usmere ka modernoj i savremenoj umetnosti i sarađuju sa istaknutim predstavnicima stručne javnosti i kolekcionarima. Ovaj novi izložbeni prostor zastupaće, kako kažu, cele kolekcije ili pojedinačna dela kroz izlagačku i prodajnu aktivnost. Baviće se prezentacijom dela naših značajnih stvaralaca, ali će postavkama i problematizovati određene periode stvaralaštva ili problemske okvire jednog ili grupe autora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)