BEOGRAD - OD ADRENALINA DO ENDORFINA: Novi serijal "Kulturista" o srpskoj prestonici na kanalu Balkan trip

J. BANjANIN

28. 08. 2021. u 10:38

AUTOR putopisnog serijala "Kulturista" na kablovskoj televiziji Balkan trip, Boško Kozarski, više od petnaest godina traga za kulturnim nasleđem Srbije i regiona.

БЕОГРАД - ОД АДРЕНАЛИНА ДО ЕНДОРФИНА: Нови серијал Културиста о српској престоници  на каналу Балкан трип

Boško Kozarski / Foto Privatna arhiva

U poslednjih godinu dana, svoja "skitanja", kako ih zove, snimio je i pretočio u 50 putopisnih epizoda. Odnedavno, nedeljom, premijerno u 17.00, na istom kanalu emituje se novi serijal "Kulturista - beogradske priče".

- Proveli smo gledaoce u serijalu "Kulturista" kroz neverovatne predele i priče sa Balkana, prateći tragove kulturno-istorijskog nasleđa. Od prve epizde, u kojoj smo zavirili u do sada nedostupe prostorije Hrama Svetog Save, pa do prelepih i skrivenih mesta u Boki Kotorskoj. Mnogi su zaista tek sad upoznali mesta, događaje i ljude za koje su mislili da ih dobro znaju, kao i one koji su bili potpuno otkrovenje - priča za "TV novosti" Boško Kozarski.

U večitoj potrazi za novim pričama, radoznali (kul)turista okrenuo se onome što nam je u komšiluku i preko čega prebacujemo pogled tražeći ono što nam je već ispred nosa.

- Za ovaj putopis o prestonici, u saradnji sa Turističkom organizacijom Beograda, upustili smo se u akciju snimanja glavnog grada kakav ni njegovi stanovnici do kraja ne poznaju - ističe sagovornik. - Ako vam kažem da sam u jednom danu upravljao Boingom 737-800 u turističkom aranžmanu dostupnom svima, zatim doživeo adrenalin u džet-ski nacionalnom centru, probao vina u svetinji u kojoj se čuvaju mošti Svete Petke i na kraju preplavljen endorfinom ručao na katamaranu, sve to za svega pet sati i pređenih 26 kilometara, jasno je da Beograd ima šta da ponudi.

Prestonica Srbije, možda i najvažniji grad u regionu, centar je upravo kulturizma, odnosno turizma kroz nasleđe, predanja i priče. Međutim, serijal "Kulturista - beogradske priče" otkriće i lice koje glavni grad pokazuje samo onima koji traže prirodne oaze, skrivena mesta i turističke komplekse van šireg centra. Zato će prvih 11 epizoda predstaviti isključivo rubne opštine o kojima najmanje znamo, a koje su u pojedinim delovima gotovo prirodni rezervati i kulturne riznice.

- Verujem da Rančićevu kuću nije posetilo bar 95 odsto Beograđana, a zaista je biser (kul)turističke ponude Grocke, kojoj je posvećna ovonedeljna epizoda. Takođe, mislim da su manastiri Mislođin, Fenek, Rajinovac i drugi, takođe van radara velikog broja mojih sugrađana, a zaista zavređuju i pažnju i vreme. Šta reći tek za najstarije beogradsko naselje - Vinču?

Pored pravih turističkih atrakcija, poput egipatske mumije, Muzeja Nikole Tesle, Kalemegdana ili Muzeja vazduhoplovstva, Beograd se diči i sasvim drugačijim atrakcijama, koje retko koja metropola ima, a to su prirodne, gotovo divlje celine. Publici su već u prvoj epizodi pažnju privukle divlje svinje na teritoriji Beograda!

- Malo znamo šta sve Beograd obuhvata. Barička i Gročanska ada, prostranstva oko Obrenovca, Surčina, kao i zaleđe Voždovca, skoro su netaknuta prirodna staništa ovih životinja. Čak je i Veliko ratno ostvro u centru Beograda prava životinjska oaza. Zato nije bilo veliko iznenađenje kad su nam se, usled rasta vodostaja, te ljupke životinje pojavile ispred šoping-molova i solitera. Beograd je čudo, prepun neverovatnih priča, slika i prilika za fantastične turističke doživljaje - zaključuje Kozarski.

Misija je uspela ukoliko vas "Beogradske priče" podstaknu da i sami krenete da otkrivate i upoznajete se sa prestonicom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)