INSEKTI, GLODARI I DRUGA BIĆA: Slikar Nemanja Mate Đorđević tokom avgusta predstavlja dela na virtuelnoj izložbi Prodajnoj galeriji "Beograd"

M. A. K.

09. 08. 2021. u 09:15

SAVREMENI svet se, prema mišljenju višestruko nagrađivanog umetnika, mlađe-srednje generacije, Nemanje Mata Đorđevića, utapa u glupost i mrak, pa zato strahuje da su stvari bespovratno izgubljene.

ИНСЕКТИ, ГЛОДАРИ И ДРУГА БИЋА: Сликар Немања Мате Ђорђевић током августа представља дела на виртуелној изложби Продајној галерији Београд

Foto Arhiva

U tim mračnim egzistencijalističkim refleksijama, baveći se mogućim postapokaliptičnim scenarijima, kako kaže, vodi i svojevrstan stvaralački dijalog sa književnicima i misliocima, svojim uzorima - Rableom, Sartrom, Sioranom, Lotreamonom...

Novu seriju svojih dela, odnedavno je u Prodajnoj galeriji "Beograd", predstavio virtuelnom izložbom "Antidot" (http://vi.galerijabeograd.org). Nadovezujući se na matricu i poetiku prethodnih ciklusa, i na novim Đorđevićevim platnima koristi motive insekata, glodara i bića nalik poluorganskim, odnosno polumehaničkim sklopovima.

Za radove na kojima su predstavljene košmarne vizije i koji kod posmatrača izazivaju osećaj tenzije i teskobe, autor tvrdi da su ispovedni, neka vrsta likovnih memoara.

Foto Arhiva

Prema njegovom mišljenju, košmaru sudbine niko nije pošteđen, pa zato tvrdi;

- Svoju jedinu nadu polažem u umetnost i njen slobodan duh.

Pored slikarskih, biće predstavljena i njegova nova vajarska ostvarenja. Deo ove internet prezentacije su i kritički prikazi Muharema Bazdulja, Borisa Mandića, Darka Draškovića, Žan-Lik Šalimoa, kao i intervju sa autorom. Đorđević se uz slikarstvo i skulpturu bavi i crtežom i grafikom, slikom i skulpturom.

OD BEOGRADA DO PARIZA

SLIKARSTVO je Nemanja Mate Đorđević (1983) diplomirao na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Gordana Nikolića. Samostalno i grupno izlagao je u zemlji i inostranstvu. Od 2014. godine živi i radi na relaciji Beograd - Pariz.

Dobitnik je više nagrada i priznanja. Bio je laureat nagrade iz fonda za crtež Vladimir Veličković, kao i nagrade Akademije lepih umetnosti iz Pariza, nagrade "Milan Konjović

- Likovna jesen" iz Sombora, nagrade za crtež, "Osten". Dela mu se nalaze u javnim i privatnim kolekcijama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)