STATUA BATI STOJKOVIĆU: Vrnjačka Banja ne zaboravlja velikog glumca i dragog gosta

G. ĆIROVIĆ

31. 07. 2021. u 08:17

UZ tradicionalne "Batine dane" koji se održavaju početkom avgusta svake godine i amfiteatra koji ponosno nosi njegovo ime, legendarni Danilo Bata Stojković uskoro će u centru Vrnjačke Banje dobiti i svoju statuu.

СТАТУА БАТИ СТОЈКОВИЋУ: Врњачка Бања не заборавља великог глумца и драгог госта

Foto G. Šljivić / Arhiva

Ovu inicijativu podržali su i odbornici lokalnog parlamenta pa će, čuvajući sećanje na preminulog velikana srpskog glumišta, redovnog i rado viđenog gosta prestonice srpskog kontinentalnog turizma, njegovu statuu Vrnjčani postaviti kod mosta "Ko to tamo peva", nazvanog po najboljem i najgledanijem filmu domaće kinematografije 20. veka u kojem je Bata ostvario fantastičnu rolu.

- Batina statua upravo će biti inspirisana njegovim likom iz tog filma. Želimo da glumački velikani večno žive u sećanjima naše i njihove Vrnjačke Banje. Sa velikim, legendarnim Batom ostvarili smo neraskidivu vezu koju i danas čuvamo od zaborava - kaže inicijator Nikola DŽamić, organizator "Dana Bate Stojkovića" koji će ove godine doživeti svoje 11. izdanje.

- A, koliko je ta veza njemu značila, najbolje svedoči i to što je svojevremeno svojoj supruzi Olgi rekao: "Dok sam živ, odmor ću provoditi u Vrnjačkoj Banji". Tako je i bilo, od 1992. pa sve do svoje smrti 2002. godine Bata je redovno bio naš gost.

Vrnjčani, naravno, nisu zaboravili ni ostale legende malog i velikog ekrana i dasaka koje život znače koji su često bili njihovi gosti, pa su tako u centralnom banjskom parku pre nekoliko godina podigli statuu Dragana Nikolića u prirodnoj veličini. U neposrednoj blizini zasadili su i stabla različitog drveća posvećenih našim preminulim glumačkim velikanima.

PARK SEĆANJA

U delu centralnog banjskog parka koji će po ideji akademika Dušana Kovačevića biti svojevrstan glumački "Park sećanja", stabla su sađena po karakteru glumca, tako je za Batu Stojkovića zasađen hrast, za Dragana Nikolića i Milenu Dravić po platan, Velimir Bata Živojinović je dobio crveni javor, Marko Nikolić crvenu japansku šljivu, Milorad Mandić Manda lalino drvo, Nebojša Glogovac crveni kesten, LJubiša Samardžić jasen.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)