BORBA DOBRA I ZLA: Izbor pesama LJubomira Simovića obavila izdavačka kuća "Gradac K"

B. Đ.

20. 07. 2021. u 10:14

KNjIGU pesama "Sreda u subotu" akademika Ljubomira Simovića, u izboru Branka Kukića, objavio je nedavno "Gradac K", u svojoj čuvenoj biblioteci "Alef".

БОРБА ДОБРА И ЗЛА: Избор песама Љубомира Симовића обавила издавачка кућа Градац К

Foto Z. Jovanović

Ova knjiga od istog priređivača izašla je 2002. u izdavačkoj kući "Rad", a sada je u ovaj izbor uneo nove pesme.

U pogovoru Kukić piše da je Simović svoju duhovnu snagu pronašao u nekad otvorenom, nekad pritajenom dualizmu:

- Praveći ovaj izbor iz njegove poezije, ja sam se držao toga ubeđenja, verujući da je time njegova poezija dobila i u svojoj aktuelnosti, i u svojoj univerzalnosti. I ne samo to - čini mi se da je Simovićeva poezija, lišena svoje istoričnosti, koja je takođe jedna od njenih osobina, dobila na značaju u kontekstu evropskog pesništva.

Svet je, nastavlja Kukić, postao poprište beskrajne borbe zaboravljenog carstva bogova i stečenog novog sveta u kome ti bogovi gube svaki smisao:

- Kao posledica svega, na svetu je stvoren mistični užas kao "najveća sila nad duhom čovečanstva" (Dostojevski). Dakle, dualizam nas uči da je ovaj svet nesavršen, da se u čoveku bore dobro i zlo, nasleđeno i stečeno i da konačno preovlađuje mistični užas. Ovaj zaključak je i u suštini Simovićeve pesničke ideje...

Naslov ovog izbora, po Kukićevim rečima, uzet je iz Simovićeve pesme "Koscima":

- Ovaj stih, odnosno sada naslov, govori o nekakvom velikom poremećaju u ljudskom poretku i o poretku sveta uopšte.

Foto Z. Jovanović

Pred čitaocima je i novi trobroj časopisa za književnost, umetnost i kulturu "Gradac", koji su pod naslovom "Književnost i alkohol" priredili Milan Đorđević i Marjan Čakarević. Izabrani su tekstovi Rodžera Forseta, Stanislava Vitkjeviča, Džeka Londona, Svetislava Basare, Ernsta Jingera, Tina Ujevića, Džeka Londona, Rolana Barta, Gija Debora, Alberta Rotenberga, Donalda V. Gudvina, Čarlsa Džeksona, Sava Stijepovića, kao i pesme Bajrona, Bodlera, Borislava Radovića, Ljubomira Simovića, Branislava Petrovića, Drainca...

- Tema koju predstavlja ovaj broj u najkraćem se može posmatrati kao zbir ljudskih iskustava i iskušenja, uobličenih u različite književne forme, čiji iskustvenici i iskušenici, suočavajući se sa ponorima u sebi, u jednom višem smislu stradaju i za zajednicu kojoj pripadaju. Scene i opisi prekoračivanja stvarnosnih granica otuda nisu samo ogledalo jednog društva koliko su iskošen pogled sa njegove druge strane - zapisao je Čakarević u predgovoru pod naslovoom "Ludilo u boci".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri