PREMINUO VLASTIMIR VLASTA MIKIĆ: Odlazak Volkana

M.A.K.

07. 07. 2021. u 18:26

KRAĆA i teška bolest, odnela je sa životne i umetničke scene likovnog stvaraoca Vlastimira Vlastu Mikića, poznatog i kao Volkano.

ПРЕМИНУО ВЛАСТИМИР ВЛАСТА МИКИЋ: Одлазак Волкана

VlastaVolkano

Rođen je 1958. godine u Peći, odakle se sa porodicom preselio u Beograd, gde je posle dve godine Pravnog fakulteta, upisao FLU i završio ga u klasi Stojana Ćelića. Još kao student uključio se u rad treće generacije umetnika okupljenih oko SKC-a, i tu 1981. imao prvu samostalnu izložbu.

U isto vreme sa Destilom Markovićem, osnovao je umetničku grupu "Žestoki", a zajedno su inicurali otvaranje kluba "Akademija" na FLU. Sredinom osamdesetih otišao je u NJujork, i na tamošnjoj sceni bio aktivan na polju performansa, instalacija i digitalnih medija,  do 2000. kada se vraća u Srbiju.  

Povratak u zemlju bio je i povratak slici, a posle nekoliko izložbi  2012. objavljena je monografija "Vlasta Mikić Volkano", u izdanju Fondacije Vujičić, sa tekstovima profesorke Lidije Merenik, likovnog kritičara i istoričara umetnosti, profesora Jerka Denegrija i Vesne Mikić (1967- 2019), profesorke muzikologije na FMU. Poslednjih godina živeo je u Svilajncu, gde će 8. jula u podne biti i sahranjen.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)