MEŠA "PRUŽA RUKE" MLADIM VAJARIMA: Uskoro konkurs za spomenik čuvenom piscu na uglu Kralja Petra i Jovanove

G. N.

07. 07. 2021. u 11:17

PREMA konkursu za podizanje spomenika čuvenom piscu Meši Selimoviću, koji će uskoro biti raspisan, troje vajara biće uključeno po pozivu, a biće data šansa i drugima da daju svoje rešenje u ravnopravnoj utakmici sa njima.

МЕША ПРУЖА РУКЕ МЛАДИМ ВАЈАРИМА: Ускоро конкурс за споменик чувеном писцу на углу Краља Петра и Јованове

Foto Arhiva

Plan je da Meša svoje obeležje dobije sledeće godine u julu, kada se navršava četiri decenije od smrti ovog velikana.

Ovo je najavljeno na drugoj sednici Odbora za podizanje spomenika Selimoviću, kojom je predsedavao Aleksandar Gatalica.

- Prostor gde će se nalaziti spomenik veoma je inspirativan i nalazi se na uglu ulica Kralja Petra i Jovanove - rekao je Gatalica.

- Inspirativan je, jer je s jedne strane sakriven, a s druge primetljiv kao prostor u urbanom delu Dorćola. Pruža mogućnost da ne dobijemo konvencionalni spomenik, u smislu biste na postamentu već da prikaže neverovatan Mešin, čak zbunjujući život, koji kao da je imao tri života u jednom.

Na sednici je dogovoreno da se raspiše konkurs koji bi bio i otvoren i po pozivu. To znači da će biti pružena prilika i mladim vajarima.

- Želimo da podstaknemo figurativno vajarstvo, koje je u drugom planu u današnjem vremenu. Nadamo se da ćemo dobiti radove i studenata i afirmisanih umetnika iz regiona, jer je Meša srpski pisac, ali "pruža ruke" celom regionu - kazao je Gatalica.

Skver gde će biti ova spomenička celina udaljen je oko dve stotine metara od stana gde je bila poslednja Mešina adresa i gde je i umro.

Sednici su kao članovi, između ostalih, prisustvovali i zamenik gradonačelnika Goran Vesić i zamenica predsednika Skupštine Grada Beograda Andrea Radulović.

PUT VELIKOG ČOVEKA

LOKACIJA Mešinog spomenika omogućava da se realizuje nekoliko plastičkih delova, koji će biti u međusobnoj vezi i to središnji sa spomeničkom skulpturom, kakve viđamo u Beogradu, i još dve ili čak tri celine koje bi bile u vezi sa spomenikom. Sve zajedno, kako će propozicije konkursa nalagati, trebalo bi da simbolično oslikavaju i krivudav i ravan put velikog čoveka kakav je bio Meša Selimović - rekao je Gatalica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)