PLEMENITA MISIJA TEKSAŠKOG PČELARA: Dokumentarni serijal "Čarlijeva kompanija za pčele", na kanalu Vijasat Nejčr

N. D.

02. 07. 2021. u 10:52

U TRENUTKU kada se više nego ikada diskutuje o ugroženosti pčela i o tome zašto su toliko važne za opstanak Zemlje, na kanal Vijasat Nejčr u pravi čas stiže dokumentarni serijal "Čarlijeva kompanija za pčele".

ПЛЕМЕНИТА МИСИЈА ТЕКСАШКОГ ПЧЕЛАРА: Документарни серијал Чарлијева компанија за пчеле, на каналу Вијасат Нејчр

Foto Vijasat

Kroz osam epizoda (od 4. jula, nedeljom u 18.00), imaćemo priliku da bolje upoznamo ova čudesna leteća bića na čijim plećima počiva biljni i životinjski, ali, pre svega, ljudski svet. Postoji više od 20.000 različitih vrsta pčela.

O tome koliko su one zaista vredne govori podatak da tokom jednog dana jedna pčela opraši više od 1000 cvetova!

Ali, najveći procenat njih pripada divljim vrstama, koje žive u prirodi i koje predstavljaju najvažniji deo ekosistema naše planete milionima godina.

Čarli Agar, teksaški pčelar i vlasnik kompanije za uklanjanje pčela, sa sedištem u Nju Braunfelsu, u srcu teksaških brda, prikuplja med od divljih afričkih pčela i spasava ih iz bezizlaznih i opasnih situacija.

Foto Vijasat

Takođe, on širi svest o njima zahvaljujući svakom novom ubodu koji doživi. U svakoj epizodi gledaoci će iskusiti svakodnevne izazove Čarlija i njegovog tima pčelara. Od penjanja na drveće do zavlačenja u rupe u zidovima, Čarli nikada ne zna šta može da očekuje kada pronađe novu košnicu.

Gledajući ove hrabre ljude kako izvršavaju zadatke, naučićemo nešto više o tajnom životu ovih krilatih stvorenja. Otkrićemo njihovu neverovatnu anatomiju, smrtonosnu kolektivnu agresiju i iznenađujuću inteligenciju koja se najbolje vidi u košnici.

Foto Vijasat

- Pri pomisli na pčele, prva reakcija ljudi je strah - kaže, za "TV novosti", Čarli Agar. - Ima nečeg instinktivnog u toj opasnosti od njihove žaoke što ne može da pobedi čak ni razum, pa ni decenijsko iskustvo koje imam u uklanjanju košnica pčela. I dalje se svaki put trgnem kad polete ka meni. Zaboli me svaki ubod, i još isto plačem i psujem kad mi se to dogodi. Naravno, treba napomenuti da mi u Teksasu imamo posla sa afričkim pčelama čiji je ubod veoma opasan i koje su duže od pola veka prava pošast u Americi. Ipak, cilj naše emisije nije da širimo dalje taj strah, već da naučimo ljude kako da žive s ovim plemenitim stvorenjima bez kojih život na našoj planeti ne bi bio moguć.

 

Foto Vijasat

DIVLjA GRANICA AMERIKE

GRANICA Amerike sa Kanadom obiluje različitim staništima i vremenskim uslovima - od pustinja i tundri preko prašuma do okeana i jezera. U njima se dešavaju velike migracije i živi veliki broj biljnih i životinjskih vrsta. Žitelji ovih predela zavise od prirode terena i vremenskih uslova. U dokumentarcu "Divlja granica Amerike: severni deo" (u nedelju, 4. jula, od 13.30), pratićemo ovu oblast tokom cele godine. Otkrićemo da uprkos nepostojanju fizičke granice, politička barijera nameće mnogo problema žiteljima ovih predela.

LETO POSVEĆENO VETERINARIMA

OD 5. jula, svakog radnog dana u 15.00, na kanalu Vijasat nejčr, pratićemo nesebične veterinare koji su život posvetili negovanju malih i velikih stvorenja. Obići ćemo sve delove sveta i upoznaćemo se s najrazličitijim životinjskim vrstama. Specijal "Leto posvećeno veterinarima" započinje premijernom emisijom "Australijski mega zoološki vrt". Kroz 10 epizoda saznaćemo nešto više o najvećim i najstarijim zoološkim vrtovima. Čak 800 posvećenih profesionalaca neguje više od pet hiljada različitih životinja u tri australijska zoološka vrta. Kamere će zabeležiti posebne veze koje nastaju između životinja i njihovih negovatelja. Oni daju sve od sebe da očuvaju ugrožene vrste od njihovog istrebljenja i vode računa o novorođenim mladuncima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)