PRIČA O ANDRIĆU I CRNJANSKOM: U Jugoslovenskom dramskom počele probe nove predstave

V.V.S.

30. 06. 2021. u 14:11

U JUGOSLOVENSKOM dramskom počele su probe predstave "Zagreb - Beograd via Sarajevo" Jelice Zupanc, u režiji i adaptaciji Gorčina Stojanovića.

ПРИЧА О АНДРИЋУ И ЦРЊАНСКОМ: У Југословенском драмском почеле пробе нове представе

Jugoslovensko dramsko

Kako se navodi, u ovoj drami( u vozu od Zagreba do Beograda), pratimo zamišljeno putovanje Ive Andrića i Miloša Crnjanskog. Posle tek završenog Prvog svetskog rata u kome je Crnjanski ratovao na strani Austrougarske, a Andrić bio utamničen u Mariboru zbog sumnje da je učestvovao u sarajevskom atentatu - sreću se u Zagrebu u trenutku ujedinjenja jugoslovenskih naroda u Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca. Pod pritiskom i euforijom pobede i poraza, rasturanja i stvaranja država, ulazimo u emotivni, intelektualni svet dvojice mladih pisaca koji otvaraju mnoga pitanja...

U predstavi "Zagreb - Beograd via Sarajevo" igraju Aleksej Bjelogrlić (Andrić), Miodrag Dragičević (Crnjanski), Marko Janketić, Nebojša Milovanović, Nikolina Vujević i Joakim Tasić.Kostimograf je Lana Cvijanović, scenograf Gorčin Stojanović, kompozitor songova Anja Đorđević a za scenski govor zadužena je Ljiljana Mrkić Popović.

Inače, predstavom "Zagreb - Beograd via Sarajevo" Jugoslovensko dramsko obeležava 60 godina od kada je Ivo Andrić nagrađen Nobelovom nagradom za književnost.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna