POVRATAK NAPISANIH: Međunarodni beogradski sajam knjiga u novom terminu od 11. do 19. septembra

D. Bt. - A. P.

23. 06. 2021. u 10:38

POSLE prošlogodišnje pauze zbog pandemije virusa korona, Sajam knjiga se vraća ove godine, u novom terminu i dan duže, od 11. do 19. septembra, pod sloganom "Povratak napisanih".

ПОВРАТАК НАПИСАНИХ: Међународни београдски сајам књига у новом термину од 11.  до 19.  септембра

Foto A. Stanković

Otvaranje će biti upriličeno na dan kada je pre 84 godine počela prva manifestacija u posleratnoj istoriji "Beogradskog sajma" na današnjoj sajamskoj lokaciji, a počasni gost biće Rumunija.

Odluku o odstupanju od uobičajenog termina doneo je Odbor Beogradskog sajma knjiga, predvođen akademikom Dušanom Kovačevićem uz učešće gradskog sekretara za kulturu, Ivana Karla i saglasnost predstavnika Udruženja izdavača - Dejana Papića, predsednika Udruženja izdavača i knjižara Srbije, Zorana Hamovića, predsednika Udruženja profesionalnih izdavača, i Žarka Čigoje, predstavnika samostalnih izdavača.

Po mišljenju Dušana Kovačevića, najvažnija i najlepša vest je da će se Sajam održati.

- Septembar će biti sigurniji i bezbedniji od moguće jesenje opasnosti koja nosi uobičajene bolesti. Tako će Sajam obradovati sve koji vole knjigu. Nadam se da će epidemiološka situacija biti dobra i da će, uz mere opreza, biti u punom kapacitetu. Vraćamo se kulturi bez koje je život postao poprilično tužan - napominje Kovačević.

Gradski sekretar za kulturu Ivan Karl dodaje da se Odbor odlučio za mesec dana raniji termin da bi manifestacija prošla što komfornije za izlagače, učesnike i posetioce.

- Verujem da će zajedničkim radom i zalaganjem svih, Sajam knjiga biti uspešan i da će utabati put i za ostale tradicionalne manifestacije "Beogradskog sajma" - kazao nam je Karl.

Svesni da je epidemiološki bezbednije održati Sajam sredinom septembra, a ne kao što je to uobičajeno - krajem oktobra, Dejan Papić kaže, za "Novosti", da su izdavači iz tog razloga podržali odluku o pomeranju datuma:

- Nažalost, mnogo toga ne ide u prilog novim datumima. Poseta će sasvim sigurno biti znatno manja, jer će ljudi i dalje biti na odmorima. Drugi, suočeni sa septembarskim troškovima neće sebi moći da priušte knjige koje bi mogli u oktobru. Izdavači neće stići da spreme sva izdanja planirana za Sajam. I pored našeg kolegijalnog razumevanja za kolege iz "Beogradskog sajma" čiji smo rad uvek poštovali, neshvatljivo je da sav rizik kao i finansijski gubitak koji će neminovno uslediti treba da snose isključivo izdavači, jer će troškovi organizacije kao i zakupa prostora ostati isti, kao da se Sajam održava u potpuno regularnim uslovima.

Papić je podsetio da iako je Sajam knjiga najveća kulturna manifestacija u Srbiji, nikada nije finansijski pomagan od strane države.

- Sada je prilika da se pomogne onima koji pored posetilaca čine ovaj Sajam jednim od najvećih u Evropi.

I Zoran Hamović slaže se da je ova odluka i razveselila i zabrinula izdavače i za naš list, objašnjava:

- Kratak rok za pripremu, početak školske godine i preokupiranost roditelja i đaka nabavkom udžbenika i školskih potreba, visoke temperature i poklapanje termina sa Bitefom samo su neki od razloga za brigu. Ali, sačekaćemo reakcije i predloge pojedinih članova u okviru našeg i drugih grupacija izdavača. Možda će njihovi odgovori biti dovoljno optimistični i podsticajni.

DRUŽENjE UPRKOS SVEMU

- OVAJ "postkoronarni iliti koronarni" sajam treba da počne da vraća knjigu tamo gde joj i jeste mesto - među čitaoce - kaže, za "Novosti", Žarko Čigoja. - Mnogo je nepoznanica ali i pored toga izdavači su odlučili da ga podrže i održe. Programski, koncepcijski određivaće se u hodu. Na šta će ličiti? Nadajmo se na izuzetan kulturni događaj, dosad nezabeležen. U vreme poziva na nedruženje knjiga će pozvati na druženje uprkos svemu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju