TRAG SVETLOSTI KOJI VEČNO TRAJE: Besedom glumca Svetozara Cvetkovića u Novom Sadu svečano otvoreno 66. Sterijino pozorje (FOTO)

J. SIMIĆ

18. 06. 2021. u 22:54

SVE "kockice" sterijanskog mozaika složile su se večeras - pošto je korona dobrano ustuknula, Krizni štab je direktoru Miroslavu Mikiju Radonjiću prosledio specijalnu dozvolu da publika sa maskama na licu može da ispuni sva mesta u najvećoj sali Srpskog narodnog pozorišta, ansambli svih 16 predstava odabranih selektorskim okom Milivoja Mlađenovića srećno su doputovali u Novi Sad i - svetla Sterijinog pozorja zasvetlela su po 66. put.

ТРАГ СВЕТЛОСТИ КОЈИ ВЕЧНО ТРАЈЕ: Беседом глумца Светозара Цветковића у Новом Саду свечано отворено 66. Стеријино позорје (ФОТО)

Foto N. Karlić

O tom "svetlom mraku za koji se rađamo i nestajemo" besedio je glumac Svetozar Cvetković, znan ovdašnjoj publici i kao trostruki laureat najprestižnijeg priznanja u regionu, Sterijine nagrade.

- Ovaj grad Novi Sad i ovaj prostor - Srpsko narodno pozorište, uspeli su da sačuvaju jedini svetao mrak naše prošlosti kao zalog za sadašnjost ali i budućnost, i to ne samo scenske umetnosti već našeg bitisanja i duhovnog identiteta. Mrak u kome svoj trag svetlosti ostavljaju i Stupica i Mira i Bojan, i Šalajić, i Kvrgić, i Polić, Jovanović i Ristić, Mijač i Brajović, Kovačević i Kovačević, Zijah i Dino, Pašović i Nadarević, Gardinovački, i Peca i Petrović i Ejdus, i Stefanovski, pa Unkovski, Ristanovski, Stojanovski, Đorčev, Radmilović, Stojković, Kralj jedan i jedini Petar, ali i Ljuba isto jedini - sećanjem je Cvetković na pozornicu "pozvao" niz svojih kolega.

I nastavio je niz: Tika - i Pleskonjić i Stanić, pa Badža, Rale, Olivera i Rade, Vitez, Inga, Pere Martinović a i njen tata, Pleša, Žigon, Milena, Kavaca, Boris i Jaca, Đuza, Daf i Katica, Tomi, Nelević i Bane Popović, Petrovci i Meljihat, Dragica Tomas i Šova, Relja, Jagoš, Biljana S. i Milena M., Romčević, Mićanović, Bojković, Žutić, Torlaković Sale i Čupe, Petrić, Crnobori, Berček, Manojlović, Karanović, Gaga i Milena, Brik i Rade, Banjac, Ulmanski, Glogi, Marinko, Žuća i Feđa, Mira Furlan...

- I ko sve nije tu u jedinom svetlom mraku za koji se rađamo i nestajemo, za koji tako iracionalno živimo i kome trag svoj ostavljamo. Taj trag je pozorište, taj trag je Pozorje, koje traje... E, u to verujem, verujte mi i vi - poručio je na kraju naš veliki glumac uz topao pozdrav publike, a zatim pozornicu prepustio ansamblu "Gospođa ministarka" Branislava Nušića, u režiji Tatjane Mandić Rigonat, a u izvođenju Hrvatskog narodnog kazališta "Ivana pl. Zajca" iz Rijeke.

Da ova Nušićeva komedija o malograđanštini, naglom usponu na društvenoj lestvici nema rok trajanja, večeras se po ko zna koji put uverila i novosadska publika.

Osim "ministarke", za Sterijinu nagradu u takmičarskoj konkurenciji, a reč je o ostvarenjima rađenim po domaćoj drami, na pozornici će do 26. maja biti igrano još devet predstava - "Deobe", Dobrica Ćosić, dramatizacija Spasoje Ž. Milovanović, režija Jug Radivojević (SNP, NP Niš i NP Priština sa sedištem u Gračanici), "Vitezovi lake male" (autorski projekat), režija Andraš Urban, (Pozorište "Deže Kostolanji" Subotica) "Kus petlić", Aleksandar Popović, Milan Nešković (NP Narodno pozorište/Narodno kazalište/Nepsinhaz, Subotica), "Derviš i smrt", Meša Selimović, dramatizacija i režija Dejan Projkovski (NP Banjaluka).

U međunarodnom netakmičarskom programu "Krugovi" publika će videti tri, a u of programu "Druga scena" dve predstave. Na zatvaranju Festivala u čast nagrađenih biće izvedena predstava Bitef teatra "Izgubljeni pejzaži" u režiji i koreografiji Dunje Jocić.

BAJAGIN MINI-KONCERT

POSLASTICA za publiku biće dvadesetominutni koncert Momčila Bajagića Bajage poslednjeg dana Pozorja (26. jun). Njemu će u 18 sati biti uručena nagrada "Strune od svetla" za poseban doprinos afirmaciji pesničke reči u bluz i rok muzici. Biće to u proteklih godinu i po prvi Bajagin susret sa publikom - otkrio je "Novostima" direktor festivala Miroslav Miki Radonjić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)