NAGRADA DRAGANU LAKIĆEVIĆU: Završnica 34. Jefimijinih dana u manastiru LJubostinja (FOTO)

S. BABOVIĆ

17. 06. 2021. u 23:45

VELIKA pesnička nagrada “Jefimijin vez” uručena je večeras pesniku Draganu Lakićeviću u završnici 34. Jefimijinih dana u porti manastira Ljubostinja kod Trstenika.

НАГРАДА ДРАГАНУ ЛАКИЋЕВИЋУ: Завршница 34. Јефимијиних дана у манастиру Љубостиња (ФОТО)

Foto: Organizator

Reprezentativno priznanje pripalo je autoru knjige soneta “Žetelica i Šumanović”,koja se, prema mišljenju žirija istakla izuzetno visokim umetničkim dometom, savršene jezičko-poetske strukture.

Primajući priznanje, Lakićević je istakao da se u kosovskom sazvežđu oko krune kneza Lazara sjaji velika duhovnost roda i jezika, kao i da su u tom sjaju dve izuzetne gospođe Jelena i Milica-Jefimija i Evgenija, čije sveće gore već sedmo stoleće u Ljubostinji.

- Molitvenu retoriku Jefimijine “Pohvale” učili smo napamet još kao gimnazijalci - rekao je u nadahnutoj i eruditskoj besedi između ostalog laureat Dragan Lakićević, dodajući da iskrenoj retorici i uzvišenom izrazu poput Jefimijinog, teže svi srpski pesnci od Kosova do danas. - Poezija teži tome da zlatni sjaj jezika odaje svečanost stvaranja, da pesma liči na vez, jer i pesmu vode ruka i srce, a stih ispunjavaju plemeniti otkucaji. Jefimija je imala svoje sledebnike i u vezu i u poeziji. U sledbenike u poeziji, spadamo i mi, koji slavimo njen vez, bol i jezik u svim vekovima od njenoga do danas.

Uručenjem “Jefiminog veza” završena je trodnevna kulturno-duhovna manifestacija 34.“Jefimijini dani”, koja se odvijala se u znaku dva jubileja - 50 godina od osnivanja i 30 godina od obnavljanja kulturno-duhovne manifestacije u slavu monahinje Jefimije. Tokom tri dana, eminentni načnici uestvovali su u Okruglom stolu posvećenom temi vladarki i plemkinja srednjevekovne Srbije, pesničkim skupovima i tradicionalnim pesničkim “prinošenjima”, koji su večeras okupili autore Blagoja Bakovića, Branislava Matića, Branislava Zubovića, Bojanu Stojanović-Pantović, Dragicu Stojanović, Dragana Jovanovića-Danilova, Radomira Andrića, prošlogodišnjeg dobitnika “Jefiminnog veza” - Matiju Bećkovića.

U završnici manifestacije, nastupio je i majstor frule Bora Dugić, hor profesora Muzičke škole “Kornelije Stanković” iz Trstenika, dok je čuvenu Jefimijinu “Pohvalu Svetom knezu Lazaru” čitala glumica Jelena Stupljanin. Upravo jedna od najvećih pesničkih nagrada u Srbiji, “Jefimijin vez” laureatu, donosi kopiju “Pohvale”, kao što je to učinjeno i večeras, po 34.-i put u porti manastira Ljubostinja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!