PRIMERI ČOJSTVA I SRPSTVA: Ni zapis na kamenu više nije siguran, jer se i ukupna prošlost može zatamniti

Piše Miro Vuksanović

15. 06. 2021. u 17:23

TEŠKO bismo mogli da nađemo mesto gde su ljudi tako i toliko okrenuti svojoj tradiciji, rodoslovlju i spomenicima u njoj, a da su, istovremeno, tako i toliko različiti u tumačenjima jedne te iste tradicije, njenih glavnih znakova i osnovnih značenja, kao što se to u početnim godinama našeg veka događa u Crnoj Gori.

ПРИМЕРИ ЧОЈСТВА И СРПСТВА: Ни запис на камену више није сигуран, јер се и укупна прошлост може затамнити

Foto S. S. J.

Svakodnevno se utrkuju u znanju i neznanju vlastite istorije, i pozvani i nepozvani, vernici i ateisti, sirotinja i bogataši, podanici i glavari, od istih roditelja Srbi i Crnogorci. I svi hoće da njihova ostane starija. I najčešće govore odjednom - da se ne čuju međusobno, da su što više razdaljeni. Zato malo gde kao u sadašnjoj Crnoj Gori jedno može u svakoj prilici da postane dvoje, a isto da bude različito. Kao da primenjuju pravilo da ne vidiš ono što gledaš, da ne pamtiš ono što si upamtio, da Srpskoj Sparti nema većih neprijatelja od Srba, da Crnogorcima Srbi nisu ni izvanji rod.

Otuda se, zbog najezde spoljnih i unutrašnjih zabluda, u samoodbrani mora dokazivati da zaista piše ono što piše, da je sigurno bilo ono što je bilo, da potomci imaju svoje direktne pretke, da je vekovno pravoslavno crnogorsko stanovništvo zapravo bilo srpsko, da mu je vera svetosavska i njegoševska, da mu je pismo ćiriličko. Tako od "Miroslavljevog jevanđelja" ukrašenog u limskoj crkvi krajem dvanaestog veka, od obodskog "Oktoiha" čije je štampanje dovršeno na samom početku 1494. godine, od bogoslužbenih knjiga s početka šesnaestog veka iz pečatnje Božidara Vukovića Podgoričanina na čijem spomeniku piše da je bio "prvi Srbin štampar i izdavač", pa dalje, kroz stoleća, kao što svedoči izložba "Crna Gora, narod, jezik, crkva, kroz istorijska dokumenta", u izboru i rasporedu Jovana Markuša.

Na izložbi je sve sabrano antologijskim postupkom, primerima koji predočavaju celinu, autentično, po temama i hronološki razvrstano, onako kao što se istina pokazuje, po principu crno na belo i s porukom: "Tako, već nikako!" Možda će neko, zlurad ili neuk, mimo svega što jeste, zapitati zašto se na takav način biraju i izlažu ktitorski zapisi u hramovima, rukopisi, svedočanstva, pasoši, udžbenici, epitafi, faksimili iz knjiga, časopisa i listova, rečenice cetinjskih vladika, dva knjaza i jednog kralja petrovićke loze, zašto se, dakle, sve to snima i na izložbi putujućoj prezentuje kad je to jednostavno tako a ne drukčije, da to mogu da vide svi koji su u Crnoj Gori i svi koji u Crnu Goru dolaze.

Umesto uopštenog odgovora i dugog nabrajanja, kao dokaz zašto se i to mora - jer ni zapis na kamenu nije siguran, jer se i ukupna prošlost može zatamniti - ponudiću samo jedan primer, poznat, tipičan i od sramote nesakriven. Primer je pravi - novocrnogorski. Onamo, odakle je rodom majka Vuka Karadžića, na opevanom groblju, na spomeniku crnogorskog oficira, nosioca Obilića medalje, prvog i najpoznatijeg ordena koji je ustanovio Njegoš, u crnom mermeru su bili uklesani redovi:

"Nek ti vječni spomen svijetli

sa krvavog Brdanjolta

s Muselima i Brdice

gde su tvoje haubice

smrt sijale dušmaninu

za spas srpskih ideala

i slobodu domovine

(iz ratova 1912. god)."

Pre tri godine, junakov potomak, čovek s visokim naučnim zvanjima, rektor državnog podgoričkog univerziteta, blizak svom gospodaru, željan da tu što duže ostane, naredio je da se natpis sa spomenika ukloni, da se ne pominju "srpski ideali", rekavši da je to porodična stvar, kao što priliči stanju u porodičnoj državi, u kojoj isti čovek tridesetak godina uvodi po svojoj meri demokratiju. Jeste taj čovek prošle godine izgubio na izborima u Crnoj Gori, jeste pomenuti rektor smenjen, jeste se stanje u porodičnoj državi promenilo, ali sklonjeni natpis sa spomenika nije na svoje mesto vraćen.

Niko ne zna koliko je primera čojstva i srpstva doživelo takvu sudbinu u đukanovićevskoj Crnoj Gori. Neke od primera čojstva i srpstva čuva izložba koja je kao istina u opasnosti spremljena i na lepom mestu otvorena.

(Galerija Biblioteke Grada Beograda, 10. jun 2021)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

NAGRADA STEVAN TOTOROVIĆ ZA MIRJANA MILOVANOVIĆ: Na Pogledima 2024 pohvaljeni Veroljub Naumović, Danilo Paunović i Marija Aranđelović