KONAK ZABLISTAO PUNIM SJAJEM: Otvorena stalna postavka u Miloševom zdranju u Topčideru

M. A. K.

10. 06. 2021. u 22:44

UZ zvuke "Vostani Serbie", u izvođenju gudačkog kvarteta "Infiniti", obnovljeni Konak kneza Miloša u Topčideru, otvorio je vrata prvim posetiocima, na ceremoniji predstavljanja nove stalne postavke u najstarijem beogradskom dvoru, koji je u sastavu Istorijskog muzeja Srbije.

КОНАК ЗАБЛИСТАО ПУНИМ СЈАЈЕМ: Отворена стална поставка у Милошевом здрању у Топчидеру

Arhiva

Direktorka IMS Dušica Bojić govorila je o svemu što je urađeno da zdanje građeno od 1831. do 1834. godine zablista punim sjajem.

Pomoćnica ministra kulture i informisanja za kulturno nasleđe i digitalizaciju Danijela Vanušić naglasila je značaj izložbe o turbulentim vremenima u kojima je stvarana srpska država, za bolje razumevanje i sadašnjeg trenutka, dodajući da je posle mnogo godina rešen i problem centralne zgrade Istorijskog muzeja, koji preseljenjem u zdanje Stare železničke stanice, više neće biti podstanar.

O koncepciji stalne postavke i izvanrednim eksponatima, od kojih će neke publika videti premijerno, pričao je dr Radomir J. Popović, naučni savetnik u Istorijskom institutu.

Izložbu čiji su autori Vladimir Merenik, Katarina Mitrović i Dragana Vidović, uz saradnju sa Borisom Markovićem, Lidijom Bogdanović, Vesnom Dragović Pop-Lazić, Slađanom Bojković i dizajnerkom Izabelom Martinov Tomović, otvorio je Dejan Savić, savetnik za kulturu predsednika Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)