STRAH POSTAO VRLINA: U Subotici predstavljene četiri knjige našeg novinara Dragana Vujičića

J. LEMAJIĆ

31. 05. 2021. u 09:34

U SRPSKOM kulturnom centru "Sveti Sava" u Subotici predstavljene su četiri nove knjige Dragana Vujičića, dugogodišnjeg novinara našeg lista.

СТРАХ ПОСТАО ВРЛИНА: У Суботици представљене четири књиге нашег новинара Драгана Вујичића

Foto Arhiva

Tokom pravog praznika pisane reči, u zadužbini Dušana Radića, Subotičani su se upoznali sa delima "Zrno rata" ("Odbrana"), "NLO nad Balkanom" ("Novosti"), "Taoci reseta" i "Taoci korone" ("Filip Višnjić").

Foto Arhiva

- Zajednički imenitelj ovim delima, nastalim u proteklih sedam meseci je preispitivanje ljudskog straha, bilo da je reč o ratu, bolesti ili nedokučivim silama. Strah je sada postao vrlina, znak neke intelektuane superiornosti, to je zastrašujuće i to nikada nije bio slučaj u istoriji civilizacije. Samo u "Svetom pismu" na 350 mesta piše "Ne boj se", a tu su i druga dela gde možemo da vidimo šta je manipulacija strahom i šta ona donosi - poručio je autor Dragan Vujičić.

- "Zrno rata" je knjiga 50 priča, koje su posle dve decenije ispričali protagonisti.

Foto Arhiva

Zanimljivo je da se ti ljudi rata 1999. godine ne sećaju sa strahom, već sa osećajem ponosa, časti i dostojanstva što su branili svoju zemlju. Strah od nepoznatog se vidi na fenomenu NLO, naročito od psiholoških propagandnih igara koje se serviraju. Tako je i sa koronom, gde sam na jednom mestu sabrao sve javne i relevantne podatke, sa svim kontradiktornostima, a potom dolazimo do "reseta" civilizacije u kojoj su mnogi ostali bez posla a sa druge strane nikad više milijardera nije bilo.

Pred subotičkom publikom govorio je i pukovnik Milutin Filipović, komandant Prištinskog korpusa, koji je imao veliku ulogu u nastajanju knjige "Zrno rata", najbolje knjige proglašene od strane Ministarstva odbrane, koji je autora upoznao sa akterima sukoba 1999.

- Drago mi je da vidim kako Subotica na dostojanstven način gaji uspomenu na sve one koji su učestvovali u ratu i u njemu ostavili ono najvrednije, svoje živote. Nisu zaboravljeni Josip Sič, Goran Olka, Zoltan Olajoš i Vladimir Mirkov, čije se pogibije kao artiljerca i lično sećam - istakao je Filipović.

- "Zrno rata" nije samo svedočenje o ratu i ljudima koji su bili u njemu i koje je autor na profesionalan način uobličio, već je on njome podigao spomenik kosovskim junacima i napisao optužnicu protiv koga i zašto nema praštanja.

Foto Arhiva

Na promociji su govorili i Goran Marjanović, inženjer istraživač Tesline fizike i Dejan Mastilović, glavni urednik Izdavačke kuće "Filip Višnjić".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri