MORAO SAM DA ZAŠIVAM PRAVI LEŠ: Tomer Sisli, zvezda hit trilera "Baltazar" o izazovima uloge forenzičara koja mu je promenila život

NIKOLA DRAŽOVIĆ

06. 08. 2023. u 07:57

OD autora serijala "Falko" i "Profilisanje", scenaristkinja Klilije Konstantin i Klotilde Žaman, na kanalu Foks krajm, od 31. jula (ponedeljkom u 22.00) premijerno se emituje peta i poslednja sezona popularne francuske krimi-drame "Baltazar".

МОРАО САМ ДА ЗАШИВАМ ПРАВИ ЛЕШ: Томер Сисли, звезда хит трилера Балтазар о изазовима улоге форензичара која му је променила живот

Foto Foks

Šarmantan, zgodan i inteligentan Rafael Baltazar najtalentovaniji je forenzički patolog svoje generacije i može da otkrije tajne mrtvih kao niko drugi. Ne hajući previše za bilo koji vid hijerarhije, Baltazar živi život otvoreno prkoseći svim normama i pravilima. Njegov stav predstavlja ozbiljan izazov za saradnike koji pokušavaju da reše uznemirujuće zločine u Parizu. Tomera Sislija, koji deli Baltazarov šarm, ponovo gledamo u dobro znanoj roli, a u ekskluzivnom intervjuu za "TV novosti", proslavljeni francuski glumac izraelskog porekla otkriva hoće li mu nedostajati rola koja mu je obezbedila svetsku slavu, ali i šta čeka Baltazara u velikom finalu.

- U poslednjoj epizodi prošle sezone Baltazar je morao da se suoči s demonima iz prošlosti i sada ga traži policija. U novoj, odnosno, u ovoj oproštajnoj sezoni, čeka nas mnogo događaja koji će sudbinski preokrenuti Baltazarov život, kako i dolikuje kraju priče. Ne mogu mnogo da otkrivam, da gledaocima ne bih pokvario užitak, ali stiže nam jedna beba koja će značajno uticati na budućnost mog junaka. Takođe, ovaj ciklus obeležiće ubica koji će Baltazara primorati da napusti svoje skrovište u koje se povukao bežeći od brata koji želi da ga ubije. Očekuje nas mnogo uzbuđenja - poručuje na početku razgovora miljenik francuske publike, koji važi za jednog od najprivlačnijih glumaca tamošnje glumačke scene.

Baltazarov šarm bez vašeg ne bi bio potpun. Hoće li vam nedostajati vaše "druženje"? Imate li osećaj da sa poslednjom epizodom ove sezone ostavljate i deo sebe?

- Naravno da osećam izvesnu nostalgiju. Ali važno je imati i osećaj kada treba da kažete "dosta". Ne volim da preterujem u bilo čemu što radim. Bilo da je reč o poslu, hrani ili piću. Što se tiče "Baltazara", od početka je postojala ideja da se ne pretera sa brojem sezona. Koliki god uspeh da postignemo sa ovim projektom i koliko god da nas publika moli da snimimo nastavak. To je i jedan od glavnih razloga zbog kojih sam i prihvatio ulogu u "Baltazaru", ta neka odmerenost. Iskreno, ja sam vam tip čoveka koji više voli da se nervira nego da se napije i time poput anestezije umrtvi sve ono što ga muči.

Baltazar, kao i sve priče, ima svoj rok trajanja. Pet sezona sa toliko uspeha je sjajno postignuće. Više volim da se zaustavim na vrhu pre nego da postane dosadno. Ovih pet godina u seriji mi je dalo mnogo, ali je sasvim dovoljno. Vreme je za nešto novo.

Foto Foks

U kom trenutku glumac oseti zasićenje ulogom?

- Kada radite na velikom projektu kao što je "Baltazar", dani vam počinju u 5.30 ujutru i završavaju se oko ponoći. Oni su posebno energetski intenzivni, bilo tokom perioda snimanja, ali i tokom priprema, pa čak i u postprodukciji. To je zaista veliko ulaganje.

Uz to, glumac uvek mora da razmišlja unapred o svojoj karijeri. Šta kada se završi "Baltazar"? Neke uloge umeju da "pojedu" ime glumca. Za mene je najsigurniji znak da treba da završite neku priču onog trenutka kada počnu češće da vas oslovljavaju po imenu vašeg lika, nego po vašem. To sa jedne strane jeste kompliment, ali sa druge je opterećenje, jer je pitanje hoćete li moći da u nekom narednom projektu postanete bilo ko drugi. Ovi višestruki razlozi za odustajanje za mene su došli u isto vreme. Čini mi se da je to bio pravi trenutak.

Kako ćete pamtiti Baltazara?

- U četvrtoj sezoni otišli smo u malo mračniji univerzum. Baltazar je u bekstvu, utučen, mnogo nesreće ga okružuje. Da bi se ova serija završila, bilo je neophodno da se ponovo povežemo sa suštinom onoga što Baltazar jeste, sa tom njegovom, kako ja to volim da kažem - sunčanom prirodom. Za njega je uvek važilo to da što je u većim problemima i nedaćama, Baltazar je uporniji da rastera oblake i da ubedi sebe, ali i sve oko sebe, da stvarnost i nije tako loša. To je ta sveta dužnost ljudi klovnova (smeh). Ova peta sezona bavi se sa dosta mračnih stvari, ali ih filtrira Baltazar koji je veoma nasmejan i bezbrižan. I upravo po tome i želim da ga pamtim.

Za ovih pet godina, šta vam je kao osobi doneo Baltazar?

- Ne znam šta da kažem. I dalje imam osećaj da sam pre svega ja taj koji hrani Baltazara.

Nikada u svojoj karijeri nisam proveo toliko vremena sa likom. Pet godina i više od trideset epizoda je mnogo vremena u istom kostimu. Baltazar je lik u koji sam uložio svoj maksimum. To ume da bude velika zamka. Ponekad sam skoro ljut što sam uložio toliko sebe u to. Često se pitam: "Kako ću ovo ponovo iskoristiti za neke nove uloge? Da li me je u glumačkom smislu ostalo dovoljno za druge likove sada kada sam se u tolikoj meri predao Baltazaru? To je moj problem danas. Vrati mi život (smeh)!

Ipak, već se govorka o mogućem spinofu serije. Da li ste čuli nešto o tome?

- Samo finale je osmišljeno tako da postoji apsolutno otvorena opcija za nastavak, odnosno za spinof serije. Neću vam otkriti o čemu je reč, ali sam siguran da će publika poželeti još. Produkcija verovatno razmišlja o tome, sasvim je moguće, mada ja zvanično ništa ne znam. U svakom slučaju, čuo sam da se priča o tome.

Foto Foks

Šta je najluđe što vam se dogodilo zahvaljujući "Baltazaru"?

- Bilo je mnogo toga neverovatnog, ali definitivno najluđa stvar koju sam morao da uradim kao Baltazar jeste to što sam stvarno prisustvovao obdukciji i zašio telo pravog preminulog. Dakle, nismo radili sa lutkom, već sa pravim čovekom. To je bilo nešto najjezivije i najluđe što sam doživeo u karijeri.

Imate li uzora kada je reč o glumi? Pominjete Žan-Pola Belmonda, da li vam je on model?

- Oh, da! Bez sumnje, to je neprevaziđeni Žan-Pol Belmondo. Odrastao sam žudeći za testosteronom koji izbija iz njegovih rola. On je za mene bio više od glumačke zvezde.

Pravi superheroj. Kao mali sam sanjao o tome da izvodim sve njegove vratolomije. I već znam, sada ćete me pitati, kako sam završio kao fini Baltazar (smeh). I priznaću vam, dao sam sve od sebe da mu malo "utišam" tu finoću, a da mu pojačam ekscentrizam. Tako smo došli do toga ne samo da je Baltazar izašao iz okvira forenzičara u belom mantilu, već i da je do te mere razvio samopouzdanje i svoju muškost da uopšte više ne sumnja u sebe, pa čak i u onom trenutku kada treba da se presvuče u ženu. Hrabrost je DNK njegovog lika. On krši norme, i nikad se ne ograničava očekivanim okvirima.

Režirali ste nekoliko epizoda "Baltazara", da li želite da se vratite iza kamere?

- Da. Zadovoljstvo mi je kada učestvujem u ovom kreativnom procesu. Svaka serija počinje od scenarija. Posle toga biramo glumce koji će oživeti radnju. Birate opremu sa kojom ćete raditi, sagledavate sliku iz raznih uglova, sa različite udaljenosti, snimate glumce u drugačijim kadrovima, osmišljavate scenografiju. To je jedan veoma bogat i izazovan posao kom možete da doprinesete na mnogo načina - kao glumac, reditelj, gledalac... Ali najviše možete da kažete kao producent. Vi ćete izabrati projekat, ljude koje ćete okupiti da stvorite sinergiju: pravog reditelja, pravog scenaristu, pravog glavnog glumca... Ja više naginjem toj ulozi.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UGROZILI NOVAKU ŽIVOT?! Skandal u Rimu, ovo je Đoković doživeo posle udarca flašom u glavu!