SVI DETALJI: Da li je Lečić silovao Danijelu? Javnost uzburkana - šta će uslediti dalje?

S. J. MATIĆ

23. 03. 2021. u 09:19

GLUMICA Danijela Štajnfeld otkrila je zameniku višeg tužioca da je moćnik iz filmske industrije koji ju je pre više godina silovao navodno njen kolega - Branislav Lečić! Ona je pre nekoliko dana došla iz Amerike, gde živi poslednjih godina i dopunila svoja dva prethodna iskaza otkrivanjem identiteta počinioca.

СВИ ДЕТАЉИ: Да ли је Лечић силовао Данијелу? Јавност узбуркана - шта ће уследити даље?

Foto: Printskrin

- Danijela Štajnfeld dala je izjavu u policiji u prisustvu zamenika javnog tužioca u kojoj je navela identitet eventualnog izvršioca krivičnog dela, a čiji su inicijali B. L. - rekli su nam iz Višeg tužilaštva. - Dalje provere su u toku i radi se na prikupljanju dokaza.

Na pitanje za koje krivično delo ga je oštećena tačno prijavila, i ako je reč o silovanju, zašto Lečić nije uhapšen, kao što je u januaru bio slučaj prilikom prijave protiv vlasnika škole glume Miroslava Mike Aleksića, iz Tužilaštva su nam odgovorili da je u toku predistražna faza, da se još prikupljaju dokazi i da tek treba da bude uzet iskaz od prijavljenog.

- Nema još zvanične pravne kvalifikacije dela, potrebno je pribaviti čvrste dokaze. To je sve od informacija zasad - odgovorili su nam iz tužilaštva.

Čim se ova vest pojavila u medijima, oglasio se i Branislav Lečić, koji osim što se bavi glumom, sada ima i aktivnu ulogu u političkom životu kao opozicionar i lider pokreta Demokrate Srbije, a i bivši je član Demokratske stranke i nekadašnji ministar kulture u vladi Zorana Đinđića. On je najpre rekao da ne može da komentariše jednu tako osetljivu temu, sve dok iz tužilaštva ne dobije poziv i crno na belo da ga je Danijela optužila za takvu stvar. Posle sat vremena je dopunio izjavu:

KAKO JE GOVORIO O SLUČAJU ALEKSIĆ

LEČIĆ se oglašavao i kad je uhapšen Miroslav Aleksić. Tad je rekao da ga je potpuno šokirala priča mlade koleginice Milene Radulović, čije roditelje dobro zna i da je ostao bez reči. Kazao je i da su njegova deca kao mala išla u tu školu, ali su odustali posle godinu dana, jer se "Mika mnogo dere na njih", a njegov sin je i šutnuo Aleksića u nogu.

- Svako nasilje osuđujem i prezirem, a naročito prema ženama i deci. To ostavlja trajne posledice na život žrtve. Silovanje je poniženje tela, duha, ličnosti i slobodne volje. Hrabre žene imate moju podršku, borba je jedini odgovor - poručio je tada Lečić.

- Apsolutno poštujem zakon i pravne institucije ove države i spreman sam da u bilo kom trenutku odgovaram u tužilaštvu na ovakvu optužbu. U pitanju je najgnusnija laž, koja me diskredituje.

Kasno po podne, on je na svom tviter-nalogu napisao: "Ljudi, samo polako".
Interesantno je da se Lečić oglasio i kad je Danijela Štajnfeld promovišući svoj dokumentarni film, koji se bavi temom seksualnog zlostavljanja prošlog leta, prvi put u javnosti progovorila da je bila silovana.

- Stvar mora biti dokazana i treba da se pokrene sudski proces. Sve što je doživela mlada koleginica je nedostojno i spada pod neku vrstu mobinga - kazao je tada Lečić.

Štajnfeldova je pre godinu dana ispričala da je bila žrtva silovanja i da je to na njoj ostavilo dubok trag sa kojim godinama nije uspevala da se izbori, ali da se sad rana potpuno zacelila. Zbog straha od počinioca, odlučila je da se odseli u Ameriku, ali ga nije prijavila, jer je, kako je govorila, moćan u filmskoj industriji i plašila se za svoj život i bezbednost svoje porodice. Kako je ispričala, prolazila je kroz napade panike, a čak je razmišljala i da se ubije.

Ona je nakon nekog vremena pozvala osobu koju je optužila za silovanje i taj razgovor snimila. U njemu ga pita da li se seća da je plakala i da nije htela da ostane nasamo sa njim i da je govorila "ne".

- Mogu da razumem, ali to je velika greška. Moje iskazivanje nežnosti nije izraz nepoštovanja, to je tvoje dostignuće. To je za čast, a ne osećaj ugroženosti - govorio je sagovornik čiji glas neverovatno podseća na Lečićev. - Iskreno ti govorim. Kao da bih ja stavio k...c u neku koju ne poštujem. Da ponižavam, da potcenjujem. Naprotiv, to radim sa osobom koja zaslužuje moju naklonost. Imaš li ti pojma ko sam ja?

Ovaj snimak ona je u septembru prošle godine predala tužilaštvu, ali tada nije otkrila ko je sagovornik. Iz tužilaštva su tad izjavili da je glas te osobe modifikovan i da se čude njenim navodima. Naloženo joj je i da dostavi lekarsku dokumentaciju. Snimak je juče osvanuo i na portalima.

Inače, Danijela je kazala da je sa tom osobom radila na istom projektu, a Lečić i ona glumili su zajedno samo u seriji "Vratiće se rode" iz 2008. godine.

Maksimalna kazna za silovanje je 15 godina zatvora i ovo krivično delo može da zastari tek posle tri decenije.

DANIJELA ŠTAJNFELD U ISPOVESTI ZA "INSAJDER" ISPRIČALA ŠTA JOJ SE DOGODILO 2012.

Govorila sam "ne" neprestano, dok god sam mogla

MENE je silovao moj kolega i dragi prijatelj Branislav Lečić, u maju 2012. godine. Posle četiri dana igrali smo predstavu. Bila sam u šoku. Htela sam odmah da zovem policiju, ali sam razmišljala šta će se desiti. Morate da razumete to stanje. Ja sam govorila "ne" neprestano, dok god sam mogla - ispričala je glumica Danijela Štajnfeld u intervjuu za portal "Insajder". Ona je objasnila da se sve desilo van Beograda, da su bili u kolima i da ne zna lokaciju jer je bio mrak.

Kako je navela, ona je u to vreme bila uverena da joj javnost neće verovati u situciji kada postoji samo njena reč protiv njegove, jer je on stariji kolega, uspešan i poznat glumac. Sada, kako kaže, više nije važno ko će joj verovati.

Ona je objasnila zašto je tek sada rešila da progovori o svemu.

- Kada se pojavio slučaj žrtava Mike Aleksića u javnosti, Branislav Lečić je smislio da bude veliki aktivista protiv seksualnih zločina. U momentu kada je on pozvao bivše učenike škole Mike Aleksića da uđu u njegovu glumačku školu, to je prelilo čašu. Ja sam razumela da to sada više nije pitanje šta će se sa mnom desiti u momentu kada progovorim, ovo je pitanje moje društvene odgovornosti - navodi Danijela.

Glumica je takođe pojasnila i zašto se srela sa Lečićem 2016. godine, četiri godine kasnije.

- Da osvestim javnost koja je logika i razmišljanje naših silovatelja. To nisu monstrumi, stranci, nego su to ljudi koje mi poštujemo. Ja sam htela da se suočim sa svojim silovateljem na način na koji sam ja umela i mogla - kaže ona.

Povodom snimka koji je Danijela predala tužilaštvu, a koji je juče objavljen u javnosti, pojavila se informacija da je Lečić stranim medijima rekao da je sporni snimak "proba nekog komada, da je on samo glumio i da će ukoliko snimak bude obelodanjen tražiti da bude ispitan na poligrafu".

Danijela je rekla da je to laž i da bi volela da joj neko pokaže bilo koju predstavu ili film u kojem postoje takve replike. 

A. V. V.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest