SUMNJA SE NA MILIONSKU PLJAČKU: O čemu je policija ispitivala bivšeg direktora Uprave carina Milša Tomića

E. H.

16. 03. 2021. u 20:13

BIVŠI direktor Uprave carina Miloš Tomić priveden je u utorak na informativni razgovor u Ministarstvo unutrašnjih poslova u vezi sa navodnim carinskim mahinacijama.

СУМЊА СЕ НА МИЛИОНСКУ ПЉАЧКУ: О чему је полиција испитивала бившег директора Управе царина Милша Томића

Miloš Tomić / Foto Alo

On je nešto posle 11 časova doveden u zgradu Službe za borbu protiv organizovanog kriminala. Prema nezvaničnim saznanjima, pored Tomića inspektori Odeljenja za suzbijanje organizovanog kriminala su priveli još nekoliko osoba iz Uprave carina, ali i privatnih firmi. Sumnja se da su one učestvovale u malverzacijama sa naftom i cigaretama.

Do sada nije saopšteno o čemu su govorili.

Prema nezvaničnim informacijama, pripadnici MUP Srbije već izvesno vreme, po nalogu tužilaštva, vode predistragu o milionskoj pljački u Upravi carina, kao i o rasvetljavanju svih malverzacija u ovoj državnoj firmi. Ono što je posebno interesantno je da postoje indicije da je preko važnih sportskih i državnih funkcionera, čak i kriminalna grupa Veljka Belivuka učestvovala u nezapamćenim mahinacijama i otimačini.

Prema nekim nezvaničnim saznanjima, najmanje 60 miliona evra slilo se u džepove ove mafijaške klike.

O ovome je nedavno govorio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić:

- Interesantno je koji su se ljudi time bavili i šta su sve tamo radili, koji nikakve veze sa carinom nisu imali, ali su to preuzeli pod svoju kontrolu i radili šta im je padalo na pamet.

Inače, u Upravi carine je poslednjih nedelja došlo do velikih kadrovskih promena. Početkom februara smenjen je Miloš Tomić, a na njegovo mesto je došao Branko Radujko. Otkaz je zatim, kako saznajemo, dobio i Nemanja Manjak, nekadašnji šef Odeljenja za suzbijanje krijumčarenja UC, a kasnije savetnik u tom odeljenju.

- Manjak, koji je jako blizak određenim strukturama naprednjaka u beogradskom odboru ove stranke, pod posebnom je "lupom" istražnih organa. Postoje indicije da je sa Slavišom Kokezom, predsednikom FSS, ali i Aleksandrom Nešovićem zvanim Baja, "ušao" u posao sa otvaranjem carinskih skladišta. Navodno, Manjak i Kokeza su omogućili Nešoviću da dobije posao na tenderu za carinski terminal u Šimanovcima.

Posao je potom uziman od firmi koje su imale ranije sklopljene ugovore o skladištenju sa Carinom i prebacivan u objekte koji se vode na Nešovića. Ovo je samo vrh ledenog brega i u toku je češljanje dokumentacije u vezi sa svim carinskim malverzacijama. Jer, postoje opravdane sumnje da su zahvaljujući zaleđini u Upravi carine, pojedinci u zemlju unosili svašta, bez ikakve kontrole.

- U Srbiju su ulazili prepuni kontejneri svega i svačega, a da uopšte nisu otvarani - navodi naš izvor. - Kamioni su samo prolazili. Ta roba nije carinjena, a pitanje je i šta je bilo sve u tim kutijama i kontejnerima.

MILIONI OD NAFTE

PREMA pisanju pojedinih beogradskih medija, mimo papira preko granica je navodno nelegalno prolazilo na milione litara nafte za šta je bio zadužen jedan visoki funkcioner Carine, koji je od tog posla mesečno sakupljao velike količine novca, koji je nosio onima koji se nalaze na vrhu lanca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri