NI TRAGA OD JEVANĐELJA: Posle pljačke Muzeja Karađorđa u Radovanjskom lugu lopovi i dalje na slobodi

J.I.

13. 02. 2021. u 11:14

POLICIJA još intenzivno traga za kradljivcima koji su, pre bezmalo dve sedmice, opljačkali Muzej vožda Karađorđa u Radovanjskom lugu kod Velike Plane i odneli, pored ostalog, jevanđelje neprocenjive vrednosti staro gotovo 100 godina.

НИ ТРАГА ОД ЈЕВАНЂЕЉА: После пљачке Музеја Карађорђа у Радовањском лугу лопови и даље на слободи

Foto J. Ilić

"Novosti" saznaju da policija svakodnevno ulaže napore da uđe u trag lopovima, ali da, zasada, još tapka u mestu.

Kako su nam rekli u Osnovnom javnom tužilaštvu u Velikoj Plani, koje vodi istragu, policija je obavila pretres mnogobrojnih lokacija u potrazi za jevanđeljem i ostalim ukradenim predmetima muzejske postavke. Pretresi su, po odobrenju tužilašta, obavljeni i u petak.

Foto Privatna arhiva

Pljačka muzeja u spomen-kompleksu Radovanjski lug, kako se veruje, dogodila se u periodu od 27. do 30. januara. Lopovi nisu ostavili gotovo nikakve tragove, a upućeni u istragu sumnjaju da je reč o profesionalcima. Muzej je imao alarm povezan sa policijom, ali su ga lopovi onesposobili.

KOMPLEKS DOMINIRA UDOLINOM

SPOMEN-kompleks Radovanjski lug prostire se na 46 hektara i dominira udolinom, koja se nalazi desno od sela Radovanje. Sam kompleks je udaljen osam i po kilometara od Velike Plane, kao i tri i po kilometra od čuvenog manastira Pokajnica.

Podsetimo, iz Muzeja su, osim jevanđelja iz 1930. godine, ukradene dve stare krune za venčavanje, dve kubure, kao i jedna puška kremenjača.

Foto Privatna arhiva

Nezvanično, pretpostavlja se da je na meti lopova, zapravo, bila izuzetno vredna slika Paje Jovanovića - portert Vožda Karađorđa u prirodnoj veličini. Na sreću, slika nije u Muzeju godinu dana već, se nalazi na restauraciji u republičkom Zavodu za zaštitu spomenika kulture.

Spomen-kompleks Radovanjski lug obuhvata prvobitno grobno mesto vožda Đorđa Petrovića Karađorđa, Crkvu Svetog arhangela Gavrila poznatu i pod imenom Zahvalnica i Muzej vožda Karađorđa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba