OSTAJU U PRITVORU: Šefovi OVK se žalili na odluku o odbijanju ukidanja pritvora

Tanjug

05. 02. 2021. u 16:27

BRANIOCI nekadašnjeg glavnog komandanta OVK i predsednika tzv. Kosova Tašima Tačija i ostalih optuženih šefova te paravojske žalili su se na odluku sudije za prethodni postupak koji je odbio da im ukine pritvor i odobri odbranu sa slobode.

ОСТАЈУ У ПРИТВОРУ: Шефови ОВК се жалили на одлуку о одбијању укидања притвора

Foto Ž.Knežević

Advokati Tačija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija uložili su žalbe u sredu, 3. februara, dok je advokat Kadrija Veseljija to učinio dva dana ranije.

Povodom njihovih žalbi danas je predsednica Specijalizovanih veća Kosova sa Sedištem u Hagu Ekatarina Trendafilova imenovala tročlani sudski panel koji će odlučivati o žalbama sve četvorice optuženih.

To su sudije Mišel Pikar, Kai Ambos i Nina Jrgensen, objavljeno je na sajtu Specijalizovanih veća.

Pre nego što panel donese odluku o žalbama, pozvaće Specijalizovano tužilaštvo Kosova da se o njima izjasni pisanim putem.

Sudija za prethodni postupak je 22. januara odbio zahtev branilaca Tačija i ostalih za privremeno puštanje na slobodu, jer smatra da samo pritvorom mogu da se otklone rizici od njihovg bekstva, opstrukcije postupka, uticanja na svedoke i činjenja novih krivičnih dela.

Foto: Prinsktin

Branioci optuženih su tražili njihovo puštanje iz pritvora i odbranu sa slobode nudeći garancije da neće pobeći, tražeći zamenu pritvora za kućni pritvor i druge mere, međutim sudija smatra da to nije dovoljno.

Tači i ostali su uhapšeni početkom novembra 2020. godine.

On je prethodno podneo ostavku i predao se haškom sudu.

Sva četvorica nekadašnjih šefova OVK su optuženi je za niz ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti i terete se za zločine širom 40 mesta za u kojima su ljudi neosnovano lišavani slobode, mučeni i ubijani, za koje im preti kazna doživotnog zatvora.

U optužnici Specijalizovanog tužilaštva Kosova se navodi da su krivična dela koja im se stavljaju na teret izvršena u periodu najkasnije od marta 1998. do septembra 1999. na više mesta na Kosovu, kao i u Kukešu i Cahanu, u severnoj Albaniji.

Prema navodima optužnice, ta dela su izvršili pripadnici OVK protiv stotina civila i lica koja nisu bili aktivni ucesnici u neprijateljstvima.

Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići snose prema optužbama individualnu krivičnu odgovornost, prema različitim oblicima krivične odgovornosti, za krivična dela izvršena u kontekstu nemeđunarodnog oružanog sukoba na Kosovu, koja su bila deo raširenog i sistematskog napada na osobe za koje se sumnjalo da su bili protiv OVK.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!