KO SU SRBI "HAKERI" KOJE TRAŽI AMERIKA: "Mozak" operacije sa juga Srbije, oženjen Filipinkom! Stiven Sigal ima veze sa celim slučajem

D. ALIHODžIĆ

25. 09. 2020. u 07:00

VIŠI sud u Beogradu 30. septembra odlučivaće po zamolnci američkih vlasti da im izručimo 11 državljana naše zemlje, koji su uhapšeni u julu zbog navodnih prevara i pranja novca.

КО СУ СРБИ ХАКЕРИ КОЈЕ ТРАЖИ АМЕРИКА: Мозак операције са југа Србије, ожењен Филипинком! Стивен Сигал има везе са целим случајем

Foto: Depositphotos

Reč je o digitalnoj prevari na osnovu koje su, kako se tvrdi, oštetili američke državljane za 70 miliona dolara. Svi uhapšeni su iz Niša i okoline, neki od njih imaju i dvojna državljanstva, a prema rečima njihovih branilaca, Miloša i Milana Petrovića, nisu ispunjeni uslovi da se oni izruče SAD zbog navedenih krivičnih dela.

- Američke vlasti traže ekstradiciju na osnovu sporazuma, koji je potpisan 2016. i ratifikovan prošle godine, ali oni još nisu dostavili nijedan od materijalnih dokaza na osnovu kojih su optužili naše klijente. Nemamo čak ni ime makar jednog oštećenog američkog državljanina - tvrdi advokat Miloš Petrović, i pojašnjava da se osumnjičenima može suditi i u Srbiji, jer naš zakon prepoznaje ovo krivično delo, a imamo i Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal.

SIGAL KAO PROMOTER

OVA grupa bila je sve do hapšenja veoma bliska sa američkim glumcem Stivenom Sigalom, koji je praktično bio promoter njihovog bitkoina nove generacije. Međutim, tu svoju delatnost nije prijavio američkim poreznicima, zbog čega je platio kaznu od 314.000 dolara, jer je "nezakonito reklamirao investicije u kriptovalute".

Oni su, objašnjava naš sagovornik, tokom izvršenja navodnih krivičnih dela boravili u Srbiji, tako da im i po tom osnovu treba suditi ovde, bez obzira na to što su delovali preko Interneta. Petrović dodaje da su prvobitno morali da traže odlaganje saslušanja njihovih klijenata, koje je bilo zakazano za 22. septembar jer nisu imali vremena da se pripreme s obzirom na to da je materijal koji je stigao iz SAD sadržao 50 stranica.

- Predmet smo dobili 21. septembra i nije bilo moguće da se naši klijenti upoznaju sa sadržajem. Apelovali smo na sud da ima u vidu da je drugooptužena trudnica u devetom mesecu trudnoće i da bi trebalo da joj se dozvoli da bude kod kuće pod nadzorom ili barem u zatvorskoj bolnici, a ne u pritvoru - kaže Petrović i objašnjava da je ona supruga prvooptuženog Nišlije sa kojim ima još četvoro dece, od kojih su troje maloletna, pa im je određen staratelj.

U Nišu i okolini ove hakere, starosti od 25 do 35 godina, već slave kao moderne "Robin Hudove" i ne vide ništa loše u tome što su uradili, čak ih i pravdaju. Svi su, kako kažu, vlasnici uspešnih IT kompanija i radili su za klijente širom sveta.

OPTUŽBE ZBOG LAŽNIH PLATFORMI

POSTUPAK je pokrenut zbog sumnje da su se od 2011. godine bavili digitalnim prevarama i da su učestvovali u stvaranju, promovisanju i organizaciji najmanje 16 lažnih investicionih platformi na internetu. Tako su, kako se tvrdi, zaradili 70 miliona dolara. Pripadnici ove grupe su pronalazili investitore širom sveta, uključujući i one u severnom okrugu države Teksas, zbog čega je u akciji njihovog razotkrivanja i hapšenja učestvovao i FBI.

- Oni našu zemlju nisu oštetili ni za cent, a to što je neko bio alav da se obogati u virtuelnom svetu, to je bio njegov rizik. Tome smo izloženi svi, čak i kada preko Interneta naručujemo odeću ili mobilne telefone - kaže Nišlija upućen u ove prilike.

On dodaje da će jedanaestoro osumnjičenih najverovatnije biti izručeno Americi, jer se naša država na to obavezala.

- Prvooptuženi, odnosno "mozak" ove grupe, rodom je iz jednog belopalanačkog sela i dugo godina je radio na Filipinima, gde se i oženio. Veoma je cenjen u IT industriji i neverovatan je programer i matematičar. Mislili su da su nedodirljivi, jer nisu pravili problem u svojoj zemlji, a činjenica je i da su počeli da "bodu oči", jer su neki od njih počeli da se razmeću svojim bogatstvom u sredini gde se brzo sve sazna - kaže naš sagovornik, dodajući da je očigledno da su imali mnogo novca kada su mogli "dijamante da ugrađuju u cipele".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (17)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)