"NOVOSTI" OTKRIVAJU: Šta je Kosta rekao tokom istrage o masakru koji je počinio u školi na Vračaru

Z. Uskoković

05. 05. 2023. u 09:57

PRE nego što sam krenuo u školu, hteo sam da pozovem mamu! Hteo sam da joj ispričam šta mi se sve dešava, da joj se požalim. Onda sam od toga odustao.

НОВОСТИ ОТКРИВАЈУ: Шта је Коста рекао током истраге о масакру који је починио у школи на Врачару

Foto: Printskrin/Društvene mreže

Ovo je Kosta K., koji je počinio masakr u OŠ "Vladislav Ribnikar", učenik VII-2 razreda, ispričao tokom istrage. Napomenuo je da se osećao izopštenim iz svog razreda i da je bio usamljen na odmorima između časova, pa čak i na ekskurzijama. Navodno, deca su ga ignorisala.

Da li je to motiv da on hicima iz pištolja "CZ 99", prekjuče ujutru u OŠ "Vladislav Ribnikar", koju je pohađao, usmrti osmoro svojih školskih drugova i radnika obezbeđenja, sada se istražuje. U krvavom pohodu ovog dečaka ranjeno je šest učenika i nastavnica istorije.

Njegov otac, ugledni radiolog Vladimir K. je uhapšen, a majka Miljana je sa dečakom provela izvesno vreme u psihijatrijskoj bolnici "Dr Laza Lazarević". Počinilac stravičnog krvoprolića je i dalje u ovoj ustanovi, na posebnom odeljenju.

Njemu je prethodno urađena analiza krvi na Toksikologiji Vojnomedicinske akademije (VMA) u Beogradu. Nalazi su pokazali da je negativan na psihoaktivne supstance, lekove i alkohol. To znači da u vreme zločina nije bio pod uticajem narkotika, niti drugih opijata.

- Inspiraciju za zločin, kako je ispričao, našao je u igricama - navodi naš izvor iz istrage. - Bio je umrežen sa dečacima svog uzrasta, ali i starijima, u zatvorenim grupama na određenim platformama i kripto grupama. Tu su zajedno igrali igrice u kojima se puca, ali i razmenjuju informacije o oružju i naoružanju uopšte.

Na zaprepašćenje ljudi, koji su sa njim razgovarali posle zločina, Kosta je naveo i da mu je omiljeni film, odnosno horor ostvarenje "Purge", što u prevodu znači "Čistka".

- Reč je o filmskoj priči gde imaginarna američka vlada donosi zakon po kome je jedan dan u godini, dan bezakonja, odnosno mogu da se čine zločini koji se ne kažnjavaju - navodi naš sagovornik. - Nijednog trenutka Kosta nije pokazao da se kaje zbog pobijenih drugova ili radnika obezbeđenja, sa kojim je imao dobar i blizak odnos.

Osnovano se sumnja da je pripremanje zločina trajalo i duže od mesec dana. Baratanje ovakvim pištoljem nije jednostavno i zahteva veštinu. Nije reč samo o pucanju u streljani, već i o vežbanju gađanja u "praktičnom pucanju".

Tokom krvavog pira, koji je započeo prekjuče ujutru oko 8.30, dečak je prvo ubio radnika obezbeđenja Dragana Vlahovića, a potom i tri devojčice, koje su bile dežurne i stajale u hodniku - Anu Božović, Bojanu Acović i Sofiju Negić. U holu je tokom uviđaja izbrojano 17 čaura, kalibra devet milimetara.

Posle desetak metara, kako je utvrđeno, Kosta K. je zamenio ispražnjeni okvir u pištolju i uleteo u učionicu gde je njegov razred imao čas iz istorije, kom je i sam trebalo da prisustvuje. Videvši u njegovoj ruci pištolj, nastavnica Tatjana Stevanović je krenula ka njemu. Učenik je zapucao i pogodio je u stomak i obe ruke.

Onda se okrenuo ka svojim drugovima, koji su prestravljeno vrištali i sakrivali se ispod klupa, i zapucao. Na licu mesta ostali su mrtvi Adrijana Dukić, Katarina Martinović, Mara Anđelković, Ema Kobiljski i Andrija Čikić. U učionici, tokom uviđaja policija je pronašla četrdesetak čaura.

Tokom krvavog pira ranjeni su Andrej Batić, Helena Komnenović, Jovan Dimitrijević, Veljko Milošević, nastavnica Tatjana Stevanović, dečak V. P. (u teškom stanju u Urgentnom centru) kao i devojčica A. A., koja je najteže povređena i lekari u bolnici u Tiršovoj i dalje se bore za njen život.

Kosta K. je posle masakra na trenutak zastao, a potom izašao u školsko dvorište, odakle je mobilnim telefonom pozvao policiju i prijavio šta je uradio. Na pitanje zašto je to učinio, on je policijskom dispečeru odsečno rekao:

- Ja sam psihopata.

Tokom pucnjave zavladala je velika panika, pa su nastavnici pokušavali da zaštite đake zaključavajući ih u učionicu, a neki su spas potražili i iskakanjem kroz prozor. U rancu sa kojim je Kosta K. došao u školu, pored rezervnog pištolja, policija je pronašla i četiri Molotovljeva koktela.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

SI APLAUDIRAO VUČIĆU: Ove moćne reči predsednika Srbije oduševile najmoćnijeg čoveka sveta (VIDEO)