PREDLOŽIĆE SE SMENA DIREKTORKE: Šta se dešava nakon ubistva male Petre u Vršcu

Lj. P.

10. 10. 2022. u 11:30

POKRAJINSKI sekreterijat za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova će, povodom slučaja od 4. oktobra u Vršcu, osnivaču, odnosno gradu Vršcu, predložiti da se smeni direktorka Centra za socijalni rad. Nadzorom nad ovo ustanovom povodom ubistva dvogodišnjeg deteta utvrđeno je da zaštita deteta nije bila u potpunosti organizovana u skladu sa zakonom.

ПРЕДЛОЖИЋЕ СЕ СМЕНА ДИРЕКТОРКЕ: Шта се дешава након убиства мале Петре у Вршцу

Lj.P.

To je na današnjoj konferenciji medijima predočio Predrag Vuletić, Pokrajinski sekretar za socijalnu politiku, i najavio podnošenje prekršajne i krivične prijave protiv odgovornih.

U nadzoru je, kako je rekao, konstatovano da zaštita nije u potpunosti organizovana i ostvarena u skladu sa propisima i propisanim standardima stručnog rada u oblasti porodično-pravne i socijalne zaštite u smislu pružanja zaštite detetu.

- Centar za socijalni rad u Vršcu u proces zaštite od nasilja je prioritet usmerio na obezbeđivanje zaštite i bezbednost majke-žrtve nasilja, dok je izostala procena položaja, odnosno rizika, bezbednosti deteta, kao i preduzimanje mera zaštite deteta – kazao je Vuletić. - Nažalost, Centar u toku stručnog postupka nije utvrdio da je bezbednost deteta ugrožena. Nije imao elemenata, odnosno dokaznih sredstava koji bi ukazali da je bezbednost deteta ugrožena, a samim tim ni zakonskoih ovlašćenja za pokretanje nadležnih postupaka.

Prema njegovim rečima, majka je u Centru izjavila da dete nije bilo prisutno tokom nasilja, a otac nije bio nasilan prema detetu, i da je ono želelo da viđa oca svaki dan po podne kada on završi sa poslom. Dete nije tretirano kao žrtva nasilja niti je bilo obuhvaćeno stručnim postupkom.

U ovom slučaju, kako se danas čulo, izostala je blagovremena i adekvatna razmena informacija na Grupi za kordinaciju i saradnju o navedenom slučaju između svih institucija uključenih u proces zaštite, a posebno u vezi sa tokom krivičnog postupka i radnjama koje su preduzimane. Centar nije obavešten niti se informisao o toku krivičnog postupka kao ni o postupku veštačenja u vezi sa zdravstvenim stanjem počinioca. Svi su zakazali.

Nadzor u vršačkom Centru za socijalni rad je obavljen od 5. do 7. oktobra, a sačinjeni zapisnici o urađenom nadzoru biće dostavljeni nadležnim institucijama na dalje postupanje.

BONUS VIDEO - SAHRANjEN UBICA ĆERKE IZ VRŠCA: Na ispraćaju, uz majku, bilo dvadesetak ljudi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!