ZLOČINI POČINJENI U ORGANIZACIJI ELEZA? Sumnja se da su ubice advokata Dragoslava Ognjanovića 10 meseci kasnije ubile još dvojicu u Berlinu

E. H.

30. 07. 2022. u 08:49

ODREĐENI materijalni tragovi, ali i izjave svedoka, ukazuju da su izvršioci ubistva advokata Dragoslava Miše Ognjanovića, pre četiri godine u Novom Beogradu, isti oni koji su deset meseci kasnije, u maju 2019, u Nemačkoj počinili masakr i likvidirali Darka Mijovića i Nikolu Jovanovića, a ranili Miloša Veskovića.

ЗЛОЧИНИ ПОЧИЊЕНИ У ОРГАНИЗАЦИЈИ ЕЛЕЗА? Сумња се да су убице адвоката Драгослава Огњановића 10 месеци касније убиле још двојицу у Берлину

Foto I. Marinković

 I ovaj zločin, kao i smaknuće advokata, kako se sumnja, urađen je u organizaciji bosanskog kriminalca Darka Eleza.

Policija je na tragu da identifikuje oba osumnjičena iz ovih teških krivičnih dela. Reč je o direktnim izvršiocima i pomagačima. U slučaju ubistva Ognjanovića, njih su dvojica - jedan koji puca, a drugi ga dovozi i odvozi motorom. U Nemačkoj, kako se sumnja, obojica su zapucala.

Foto Tanjug

Advokat Dragoslav Miša Ognjanović

Pretpostavlja se da bi i naručilac mogao da bude isti - Radoje Zvicer. Ali, dok je kod egzekucije Ognjanovića to izvesno, u slučaju oružanog napada u nemačkom gradiću Forst, faktički predgrađu Berlina, samo se nagađa. U oba slučaja neko je od Eleza, prema operativnim saznanjima, tražio krvavu uslugu i platio je. U Nemačkoj su se na "udaru" našle osobe, kako je izveštavano u medijima, bliske "škaljarskom klanu".

Operativna saznanja bezbednosnih službi, ali i policija regiona, ukazuju da se poznati beogradski advokat našao na meti plaćenih ubica zbog svog najpoznatijeg klijenta, koji mu je ujedno i prijatelj. Reč je o Luki Bojoviću. Sa druge strane, nagađa se da su plaćenici u Nemačkoj ciljali Veskovića, ali su uspeli samo da ga rane, dok su ubili njegove prijatelje, inače crnogorske državljane.

Darko Elez, Foto Printskrin

- Vesković je blizak rođak Darka Veskovića Prike, čoveka kome se sudi u Višem sudu u Beogradu zbog optužbi da je sa Nemanjom Ivanovim ubio Blažu Đurovića u beogradskom naselju Dušanovac - navodi izvor "Novosti". - Oba Veskovića, kao i sam Ivanov, u evidencijama istražnih organa navode se kao osobe koje su u izuzetno bliskim vezama sa Filipom Koraćem, desnom rukom Luke Bojovića.

Dan nakon ubistva dvojice crnogorskih državljana, Mijovića i Jovanovića, i ranjavanja Miloša Pavićevića i Beograđanina Miloša Veskovića, u Forstu, u nemačkoj pokrajini Brandenburg, istražitelji su u šumi nedaleko od grada pronašli više komada oružja sa prigušivačima. Nemački mediji tada su izveštavali da je oružje, koje je najverovatnije korišćeno prilikom ubistva, pronađeno nakon što je policiji dojavljeno da je u šumi podmetnut požar.

Policija je na licu mesta, osim oružja, pronašla i delove garderobe i maske, što ukazuje da su napadači paljenjem pokušali da sakriju tragove. Pretpostavljalo se da su crnogorski državljani praćeni duže vreme i napadači su precizno znali u kom stanu se kriju.

Stan u kojem su se krili pripada jednom stanovniku Berlina, ali on je policiji ispričao da je kuća neuseljiva i napuštena, te da nikom nije rentirao stan. Da su žrtve praćene potvrđuje i izjava jednog od meštana, koji je policiji ispričao da su automobili berlinskih registarskih tablica često viđani noću kako patroliraju pored kuće u kojoj se dogodilo ubistvo.

- Iz vozila su obično izlazili muškarci koji su imali kapuljače na glavi i koji bi često osmatrali kuću koja bi trebalo da je napuštena - ispričali su tada meštani.

Nemačka policija je u kući gde je došlo do okršaja pronašla i marihuanu, kao i neke zasade konoplje. Istražitelji su tada samo kratko saopštili da je istraga o ovom slučaju opsežna, jer policija veruje da stan u kojem je počinjen zločin nije korišćen samo za proizvodnju droge, već i za skladištenje i distribuciju narkotika na teritoriji Zapadne Evrope.

SAZNANjA "MANGUSTE"

O UBISTVU advokata Dragoslava Miše Ognjanovića najviše podataka trebalo bi da ima policijska radna grupa "Mangusta", koju je formirala tadašnji visoki državni rukovodilac u MUP Srbije Dijana Hrkalović. Ognjanović je bio pod obradom, odnosno praćen je i prisluškivan, kao i kum Luke Bojovića - Dragoslav Gile Miloradović. Obojica su bila u ovoj obradi, kao i Siniša Milić Boske, bliski saradnik Filipa Koraća. Sva trojica su ubijena u razmacima od po nekoliko nedelja.

"Mangusta" je, inače, formirana, kako se tvrdilo, kako bi na teritoriji Srbije pratili aktivnosti dva kotorska klana -"škaljarskog" i "kavačkog". Za to vreme, ubijani su samo ovi prvi. Posle smaknuća advokata, pripadnici "Manguste" su ušli i u njegovu kancelariju. Jedna od advokatskih beležnica završila je u njihovim rukama.

NASTAVAK SUKOBA KLANOVA

ISTRAŽUJE se da li su oba oružana napada i ubistva, u novobeogradskom bloku 23, kada je ubijen Ognjanović, i u Berlinu, zapravo nastavak sukoba dva zaraćena kotorska klana - "kavačkog" i "škaljarskog". Bojović, kao i Korać povezivani su sa ovim drugim.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)