DAĆE ČETIRI MILIONA ZA DVOJICU: Vukotić preko Skaja naručio ubistvo Zvicera i Kašćelana - ovo je bio plan

Novosti onlajn

10. 06. 2022. u 11:34

KOTORANIN Jovan Vukotić, navodni vođa škaljarskog klana, prema optužnici koja je podignuta u Crnoj Gori, tereti se da je od Emila Tuzovića, koji je u ukrajinskom pritvoru zbog pokušaja likvidacije Radoja Zvicera, tražio da nađe ljude koji bi sklopi bombu i ubili Zvicera i Slobodana Kašćelana.

ДАЋЕ ЧЕТИРИ МИЛИОНА ЗА ДВОЈИЦУ: Вукотић преко Скаја наручио убиство Звицера и Кашћелана - ово је био план

Foto: MUP RS/Detektiv info/Printscreen

Prema navodima crnogorske Pobjede, koja je došla u posed ove optužnice Specijalnog tužilaštva, navode da je Vukotić od Tuzovića tražio da za sklapanje bombe (šerpe) angažuje izvesnog Čilija kako bi istovremeno bili ubijeni vođe suparničkog klana iz Kotora. Naime, u pomenutoj optužnici dokaz je skinut sa Skaj aplikacije, a koji su dostavile inostrane službe crnogorskim istražiteljima.

- Ako dvojicu "derne“, četiri će se dati - navodi se u poruci koju je Vukotić poslao preko kriptovanog telefona i Skaj aplikacije Emilu Tuzoviću.

U dokaznoj građi našli su se transkripti komunikacija preko Skaj aplikacije gde, između ostalog, odbegli vođa škaljarskog klana nudi 4 miliona evra za ubistvo vođa suprotstavljene grupe Slobodana Kašćelana i Radoja Zvicera.

Vukotić pojašnjava da, ukoliko se likvidira jedan od vođa kavačkog klana - nagrada je dva miliona evra.

- Tuzović je po nalogu Vukotića za posao likvidacije Kašćelana i Zvicera angažovao za sada neidentifikovane osobe koje je smestio u zgradi u izgradnji u Kotoru. Preko poruka u Skaj aplikaciji, Tuzović je od angažovanih ubica tražio da Kašćelana ubiju na izlazu iz tunela Vrmac kada bude išao prema gradu - piše Pobjeda i dodaju:

- Prema planu ove grupe, Kašćelan je trebao da bude likvidiran tako što bi eksplozivna naprava velike razorne moći sa magnetima ubica sa motora u pokretu zakačio na krov vozila u kojem bi bio Kašćelan. Iz komunikacija od 9. do 30. decembra 2020. godine, koje je Vukotić ostvarivao sa pripadnicima svoje grupe, vidi se da su pratili Slobodana Kašćelana, snimali teren kojim se kretao.

U optužbnici se pored detalja i dokaza za plan ubistva Kašćelana u Kotoru navodi i da ovo delo nikada nije pokušano.

Prema navodima optužnice, usledio je plan prema kojem je Kašćelan po već osmišljenom scenariju trebao da bude likvidiran u Podgorici, krajem januara prošle godine, prilikom dolaska na suđenje u podgorički Viši sud.

- Međutim, i ovog puta organizatori su od svog nauma odustali nakon što su dobili informaciju da se suđenje Kašćelanu odlaže. Kontrola optužnice prema kojoj se Vukotić tereti da je sa Jankom Vukadinovićem formirao kriminalnu organizaciju radi likvidacije pripadnika i čelnika suprotstavljenog kavačkog klana zakazana je za 13. jun - prenosi crnogorski list.

Pored Vukotića, na najnovijoj optužnici SDT-a su pripadnici ove grupe - Nikšićanin Jovan Mrvaljević, kao i Vladan Mijušković koji se nalazi u bekstvu.

Veći deo članova ove grupe uhapšen je ranije, a prema podacima koje je tada prikupilo SDT, Janko Vukadinović je označen kao vođa i optužen da je organizovao pokušaj ubistva Kašćelana, ali i srpskih državljana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića.

Međutim, nakon kontrole dokaza SDT-a Viši sud je utvrdio da pripadnici Vukadinovićeve grupe, optuženi Mileta Jovanović i Radovan Stanišić, nisu pokušali ubistvo Belivuka i Miljkovića krajem januara prošle godine na tivatskom aerodromu, zbog čega je protiv njih za ovo krivično delo pravosnažno obustavljen postupak.

- U međuvremenu, strane partnerske službe dostavile su crnogorskim istražiteljima nove dokaze - transkripte razgovora sa Skaj aplikacije koji su razotkrili i druge "igrače“ u ovoj kriminalnoj organizaciji - Vukotića, Mijuškovića, Mrvaljevića, ali i donedavnog policijskog funkcionera Dalibora Medojevića koji je uhapšen početkom marta od kada se nalazi u pritvoru - prenosi Pobjeda.

Prema stavu SDT-a, Jovan Vukotić je kao šef ove organizacije određivao koje osobe treba ubiti, davao uputstva i naredbe o vremenu, mestu i načinu likvidacija, obezbeđivao kriptovane telefone, novac, oružje i eksplozivne naprave koji su trebali biti korišćeni u pripremama ubistava.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Dvojezične državne škole sve traženije, a jedna se uskoro otvara i u Beogradu na vodi!