JOZEF MISLIO DA JE SPASITELJ: Svedočenje veštaka na suđenju optuženima za držanje lekara u ropskom odnosu

J. ĆOSIN

14. 04. 2022. u 09:30

NIŠKI lekar Jozef G. kojeg su, kako se tvrdi, godinama u ropskom položaju držali Nebojša Nikolov (46) i njegova nevenčana supruga Dragana Petrović (32), zbog čega im se sudi za trgovinu ljudima, pati od duševne bolesti zbog organskog oštećenja mozga.

ЈОЗЕФ МИСЛИО ДА ЈЕ СПАСИТЕЉ: Сведочење вештака на суђењу оптуженима за држање лекара у ропском односу

Jozef G. Foto printskrin

Ovo je juče, pred Višim sudom u Nišu, posvedočio veštak neuropsihijatar Zoran Đurić, koji je u takvom njegovom stanju našao objašnjenje za patološku vezanost lekara prema Nikolovu, koja je rezultirala finansijskom eksploatacijom, torturom, batinama.

Đurić je pred sudom pojasnio da se kao posledica oštećenja mozga tokom poslednjih deset godina, kod Jozefa razvijala trajna psihička poremećenost:

- Za okolinu su te promene postale vidljive u vreme njegovog odlaska u penziju, kada je napustio dotadašnje vrednosti i odao se beskućništvu, a sve zbog sumanute privrženosti Nikolovu. To izmenjeno ponašanje je posledica psihoorganske razgradnje kao posledice bolesti, pa se ne može govoriti da je to neko spolja izazvao. Ta veza u početku nije imala sumanute karakteristike, ispoljavala se na relaciji lekar - pacijent. S vremenom, oštećeni je idealizovao tog mladog čoveka, smatrao je da on treba da ga spase od bolesti, da mu obezbedi finansijsku stabilnost, da mu ispunjava sve zahteve. Sve svoje životne aktivnosti posvetio je Nikolovu, a pritom je izgubio svest o svojoj socijalnoj realnosti.

Zgrada Višeg suda u Nišu, Foto Tanjug

Prihvatio je degradirajuću ulogu i od uglednog lekara pretvorio se u čoveka koji živi na ulici i spava u automobilima.

Advokat Miroslav Ristić, branilac Nikolova, upitao je neuropsihijatra zbog čega oštećeni ne može da svedoči s obzirom na to da se vratio porodici i unormalio svoj način života. Neuropsihijatar je objasnio da oštećeni i dalje ne shvata koliko mu je život promenjen i šta ga je sve snašlo.

- Ostao je pri tome da je njegovo pravo da živi kako hoće i da je njegov odnos sa Nikolovim bio normalan - kazao je Đurić.

Odgovarajući na pitanje branioca, kako to da oštećeni u takvom stanju svesti radi kao kardiolog, veštak je objasnio da su određeni aspekti njegove psihe očuvani.

- Njegovo intelektualno funkcionisanje nije bilo oštećeno u domenu njegove profesije, nije izgubio znanje niti sposobnost da ga primeni. Međutim, on je promenio smisao profesije, ranije je radio na dobrobit pacijenata, a zatim je njegov cilj bio samo da poboljša životnu poziciju Nikolova - rekao je veštak.

BEZ SEKSUALNE KONOTACIJE

ODBRANA se dotakla i moguće seksualne konotacije u odnosu Nikolova i oštećenog koja je pomenuta u nalazu veštaka, s obzirom na njegove navode da lekar sebe i optuženog doživljava kao jedno lice.

- Postoje indicije o tome, ali potvrdu nemamo. Oštećeni je prilikom razgovora na tu temu sa gnušanjem odbacio takvu mogućnost, ali iz izjava svedoka i ostalih dokaza proizilaze indicije o tome - kazao je Đurić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!