ZLOČINAC SLOBODNO ŠETA, MI STREPIMO: Meštani svrljiških sela već dugo žive u strahu zbog tri nerasvetljena ubistva

J. ĆOSIN

04. 08. 2021. u 10:00

MEŠTANI nekoliko svrljiških sela iz dana u dan žive u strahu zbog činjenice da ni posle skoro osam meseci od ubistva Bore Kostića (76) iz Lalinca nema pomaka u istrazi, niti se nazire ko je 2016. ubio Momčila Simonovića (59) iz Galibabinca, a zatim 2017. i Vukadina Božinovića (93) iz sela Merdželat.

ЗЛОЧИНАЦ СЛОБОДНО ШЕТА, МИ СТРЕПИМО: Мештани сврљишких села већ дуго живе у страху због три нерасветљена убиства

Kuća u kojoj je ubijen Bora Kostić / Foto J. Ćosin

Boje se, kažu, da bi ubica mogla da bude ista osoba, koja i dalje slobodno šeta, pa strepe da ne pokuca i na njihova vrata.

- Sve je stalo. Još se ne zna ko je zaklao Boru 22. decembra prošle godine. Neka žena je, navodno, privođena na razgovor, ali niko još nije uhapšen. Svetlo u njegovoj kući non-stop gori, onako kako je policija ostavila, nov auto propada u narasloj travi. Niko mu ne ulazi u dvorište. Ćerka je sa porodicom obeležila ocu 40 dana i posle ih nismo više videli. Bio je dobar čovek, ni sa kim se nije svađao, nije imao neprijatelje. Imao je nekakvu ušteđevinu, baš kao i dvojica penzionera iz susednih sela koji su stradali na isti način. Zabrinuti smo što ubica još nije nađen - kaže Bora Marković, prvi komšija imenjaka Kostića.

Marković veruje, baš kao i većina meštana ovog kraja, da ista grupa ljudi, ili možda čak samo jedan čovek, na isti način u poslednjih pet godina ubija penzionere.

- Svi smo uznemireni, jer zločin može da se ponovi. Nikad se ne zna kada će zlo da zakuca na neka vrata. Svi smo na dodatnom oprezu. Umirilo bi nas to kada bi ubice bile uhvaćene - kaže ovaj čovek iz Svrljiškog Lalinca.

Kako nam je ispričao, Bora je neposredno pre ubistva prodao kuću u Svrljigu, kao i dve njive. U poslednje vreme posećivala ga je samo prijateljica iz Knjaževca, koja je i obavestila policiju da se Bora ne javlja na telefon, nakon čega su ga istražitelji zatekli u zaključanoj sobi sa ranom na vratu i nožem u ruci, što je u prvi mah ukazivalo na suicid. Posle obdukcije, došlo je do obrta u ovom slučaju, jer je obdukcija pokazala da je preminuli pokušavao da se odbrani od napadača, što je ključni dokaz da je zapravo reč o ubistvu i to trećem u ovom kraju za samo pet godina.

Malo iza Lalinca, u selu Galibabinac, pre pet godina ubijen je i opljačkan Momčilo Simonović. Policija je tada uhapsila njegovu prijateljicu iz Svrljiga Lidiju Stejković, kao saučesnika, a posle dve godine suđenja, ona je osuđena na dve i po godine zatvora zbog neprijavljivanja krivičnog dela. Ona je oslobođena optužbe za pomaganje u teškom ubistvu Simonovića, koji je tokom razbojništva svirepo usmrćen u noći između 7. i 8. novembra 2016. u svojoj kući, ali nikad nije dokazano ko je ubica.

Na sličan način 2017. usmrćen je i penzioner Vukadin Božinović, iz sela Merdželat, kojeg su razbojnici ubili i ukrali mu 500.000 dinara. Zna se jedino da je devedesettrogodišnji starac, koji je živeo sam, usmrćen sekirom. Bez znakova života, sa više rana po glavi i telu i u lokvi krvi pronađen je u večernjim satima, kada su do njegove kuće došli rođaci iz istog sela, kada su primetili da se ne on pojavljuje u dvorištu.

SVETLO U KUĆI GORI CELU NOĆ

- NIKO više i ne priča o tome ko je mogao da ubije Boru. Ja nosim račune tamo, ostavljam u sanduče, kapija zaključana, svetlo gori celu noć. Sam je živeo tu. Pre toga dogodila su se još dva ubistva, tako da smo svi u strahu, deca uveče ne smeju napolje sama. Kada je Bora ubijen, stigla mi je poruka od komšinice, kaže policija je u dvorištu zbog ubistva. Niko ko ga zna nije poverovao da je mogao da se ubije sam, nije takav bio - kaže meštanka Malina Mihajlović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)