SUĐENJE ZA TRAGEDIJU U “MILANU BLAGOJEVIĆU”: Veštačenje pobija svedoka

V. I.

05. 05. 2021. u 17:34

U OSNOVNOM sudu u Ivanjici u sredu je nastavljeno suđenje za tragediju u preduzeću “Milan Blagojević”, koja se dogodila u julu 2017. godine kada su nastradala dvojica radnika, Milomir Milivojević (25) i Milojko Ignjatović (55).

СУЂЕЊЕ ЗА ТРАГЕДИЈУ У “МИЛАНУ БЛАГОЈЕВИЋУ”:  Вештачење побија сведока

Foto: V. Ilić

Na ročištu je saslušan svedok ove nesreće Marko Mitrović, bivši radnik u ovoj namenskoj fabrici.

Da podsetimo, optuženi za ovu tragediju su generalni direktor Radoš Milovanović, kao i rukovodilac pogona Raketna goriva, u kome se dogodila tragedija, Vladimir Lončarević i rukovodilac sektora Bezbednost i zaštita na radu Tomo Stojić. Sva trojica optuženih, koji su ranije saslušani, negirali su krivicu.

Foto: V. Ilić

Radoš Milovanović (u sredini) pred sudom

Prilikom unakrsnog ispitivanja svedoka Mitrovića, na čije svedočenje su uložili prigovore svi branioci optuženih, a zbog “selektivnog sećanja na nesrećni događaj”, kao i zbog “neslaganja njegovog svedočenja sa izjavom datom pre tri godine pred tužiocem”, on je napomenuo da se u pogonu u kome je izbio požar nije aktivirao protivpožarni sistem. Međutim, to su negirali advokati, punomoćnici optuženih, naglasivši da se u nalazu veštaka napominje da se “sistem aktivirao, te da je ceo pogon bio mokar od vode”. On je, takođe, uporno tvrdio da se u magacinskom prostoru nalazilo mnogo više od dozvoljene količine baruta, iako to, kako su branioci naglasili nije merodavno, odnosno “nije moglo uticati na ishod nesreće”, što takođe stoji u nalazu veštaka. Ovo ispitivanje trajalo je punih pet sati, i ono nije završeno, pa je novo ročište, odnosno nastavak saslušanja svedoka, zakazano za 1. jul tekuće godine.

Foto: V. Ilić

Radnici ovog lučanskog preduzeća, kao i uvek do sada, na suđenje su ispratili Milovanovića iz fabričkih pogona.

-Ovo je veoma opasna i štetna proizvodnja i zato je naš prioritet bezbednost zdravlja na radu i zaštita od požara. Permanentno radimo na njihovom poboljšanju i unapređenju i ulažemo značajna sredstva u tom cilju. Bez obzira na situaciju sa koronom, preduzeće planira da u ovoj godini uloži oko 252 miliona dinara za povećanje bezbednosti i poboljšanje zdravlja radnika – rekla nam je Milka Jovanović Božić, referent za odnose sa javnošću u fabrici. - Nastavljamo i sa investicijama osvajanjem novih tehnologija i unapređenjem postojećih. Plan investicija u ovoj godini vredan je četiri miliona evra, koji će biti izdvojeni iz sopstvenih sredstava preduzeća.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (2)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima