DETALJI OPTUŽNICE ZA PRANJE PARA PROTIV BELIVUKA I MILJKOVIĆA: Deda uzimao keš pa unuku kupovao stanove

Z. Uskoković

23. 01. 2024. u 15:12

BEOGRAĐANIN Miladin Miljković, deda Marka Miljkovića, kupio je tri stana na svoje ime i tako omogućio unuku da opere deo novca, stečen kriminalnim radnjama. Miljković, koji je sa Veljkom Belivukom sada optužen za najteža krivična dela, među kojima i sedam likvidacija, svom dedi je novac u kešu davao 2015. i 2016. godine, a on je za račun unuka kupovao nekretnine, pojavljujući se kao budući vlasnik.

ДЕТАЉИ ОПТУЖНИЦЕ ЗА ПРАЊЕ ПАРА ПРОТИВ БЕЛИВУКА И МИЉКОВИЋА: Деда узимао кеш па унуку куповао станове

FOTO: Ata images

Ovo se, pored ostalog, navodi u optužnici Javnog tužilaštva za organizovani kriminal, koja je stala na pravnu snagu, a koja se odnosi na pranje novca. Na njoj su imena Veljka Belivuka, njegove supruge Bojane, tašte Snežane Đorđević, Marka Miljkovića i žene Tanje, zatim Filipa Ivanovskog iz Pančeva i njegove nevenčane supruge Marije Milutinov.

U tužilačkom dokumentu navodi se da je Miladin Miljković uzimao od svog unuka keš, a potom se predstavljao kao kupac. On je, u međuvremenu, preminuo, ali su nekretnine ostale porodici. Reč je o trosobnom stanu u Čačanskoj ulici na Zvezdari, kao i jednoj porodičnoj kući na istoj opštini. Takođe, kako tvrdi tužilac, kupljen je stan u Ulici Grge Andrijanovića u Krnjači, kao i četvorosobni stan u Levačkoj ulici na Paliluli.

- Sada pokojni Miladin Miljković je kupovao nekretnine na svoje ime, uzimajući od unuka gotov novac, iako je znao da on nigde ne radi i da tako stečene pare nisu iz legalnih tokova - navodi se, pored ostalog, u optužnici, gde je precizirano da je Miljković junior do novca došao kriminalnim radnjama koje je činio kao navijač.

Pored toga, tužilac smatra da je Miljković sa suprugom Tanjom takođe počinio krivično delo pranje para. Ona je optužena da je muževljev novac stečen kriminalom stavljala na račune u banci, a potom tim parama, takođe, kupovala stanove. Na ovaj način, opisano je u tužilačkom dokumentu, došli su do nekretnine u Ulici Živka Davidovića na Zvezdari, kao i dva garažna mesta.

Tokom pretresa njihovih stanova uzeta je izvesna količina gotovog novca, a privremeno su zaplenjena i tri luksuzna ručna časovnika - dva "roleksa" i "brajtling". Pored ovoga, Miljkovićima su oduzeti i skupoceni automobili - blindirani "bmv", "bmv H5", pasat...

Optužnica, takođe, tereti Miljkovića da je sa Veljkom Belivukom od prljavog novca kupio tri velike parcele zemljišta na Dunavu, u Krnjači, koje se sada vode na oca Marka i Miloša Budimira, koji su sada sa njima optuženi za teška krivična dela i sudi im se u Specijalnom sudu u Beogradu.

Belivuk je na ovoj optužnici za pranje para sa suprugom Bojanom i taštom Snežanom Đorđević. Terete se da su na ime ženine majke kupili dva objekta sa placem, u Kozarčevoj ulici na Zvezdari, gde su potom, sa Miljkovićem, sagradili svoje dve kuće, uz pomoć radnika, koje su plaćali "na crno". Pored toga, plac od jednog hektara i 12 ari u Vrčinu, bračni par Belivuk, smatra tužilac, kupio je od prljavih para, kao i stan u Ulici Živka Davidovića na Zvezdari.

Skupocenim "roleksima" nije odoleo ni Belivuk, kome je, doduše, oduzet jedan, dok su, kako tvrdi tužilac, novac prali i kroz kupovinu automobila - "folksvagen tiguan", "rendžrover" "škoda super b", "citroen c 4"... Uz njih su išla i parking mesta.

- Ovaj poslednji, "citroen", navodno, u jednom trenutku prodali su Miljkovićevom dedi Miladinu - opisano je u dokumentu, gde je iznet i podatak da je od Belivukovih oduzeto i oko 70.000 evra u kešu.

Filip Ivanovski je, takođe, okrivljen za krivično delo pranje para. Tužilac ga tereti da je svojoj nevenčanoj supruzi Mariji Milutinov davao prljav novac, koji je ona, navodno, stavljala na račun u banci, a potom njime kupila stan u Pančevu. Tužilaštvo nju sumnjiči da je znala da su to pare od kriminalnih aktivnosti, jer on, kako se tvrdi, nije imao legalne poslove, već je trgovao narkoticima.

Svi optuženi u ovom slučaju, osim Belivuka, Miljkovića i Ivanovskog, koji su u pritvoru zbog drugog sudskog procesa, brane se sa slobode.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZNENADNA SMRT: Preminuo Danilo Dončić