NEĆE VIŠE SRBINA DA DRŽE U ZATVORU: Goran Jelisić po italijanskim zakonima izdržao kaznu, pa prebačen u Sheveningen

S. J. M.

13. 03. 2023. u 14:28

SRBIN iz Bijeljine Goran Jelisić, koji je osuđen u Haškom tribunalu za ratne zločine na 40 godina zatvora, vraćen je iz Italije, gde je proteklih 20 godina izdržavao kaznu, u Sheveningenski zatvor u Holandiji.

НЕЋЕ ВИШЕ СРБИНА ДА ДРЖЕ У ЗАТВОРУ: Горан Јелисић по италијанским законима издржао казну, па пребачен у Схевенинген

Foto: TANJUG/ Xinhua/Wu Wei

 Kako saznajemo prema italijanskim zakonima on je izdržao kaznu i oni više ne žele da ga drže u zatvoru.

U Italiji je maksimalna kazna za ratni zločin 30 godina zatvora, a Jelisić je do sada izdržao 25 godine, što je više od dve trećine potrebne za uslovni otpust, pa Italijani nisu više želeli da ga drže u zatvoru. Naročito što svi izveštaju njihovih nadležnih organa govore da se on rehabilitovao i da može da bude pušten na slobodu.

Goran Jelisić je u zatvoru otkako ga je 22. januara 1998. godine u Republici Srpskoj uhapsio SFOR i prebacio u pritvor u Sheveningenu. Dve tećine od 40 godina haške presude ističu mu u oktobru 2024. godine i tada stiče pravo da od predsednika Mehanizma za krivične sudove u Hagu zatraži uslovni otpust na slobodu.

Tokom suđenja Jelisić je u Haškom tribunalu priznao krivicu za ubistva, premlaćivanja i pljačku na području Brčkog 1992. godine,  a negirao je optužbe za genocid u tom gradu, za koje je i oslobođen. Prvostepeno je osuđen na 40 godina zatvora 1999. godine, a ta kazna mu je potvrđena 2001. godine. U zatvor u Italiji prebačen je 2003. godine, a u kaznu mu je uračunato vreme provedeno u pritvoru u Sheveningenu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri