ZVEZDAN TERZIĆ IZNEO ODBRANU NA SUĐENJU: Nisam učestvovao u transferu Branislava Ivanovića

S. J. M.

10. 10. 2022. u 15:06

SADAŠNjI direktor Crvene zvezde Zvezdan Terzić i fudbalski agent Dražen Podunavac negirali su danas u Višem sudu u Beogradu da su krivi za zloupotrebe prilikom transfera igrača dok su bili na funkcijama u OFK Beogradu pre 20 godina.

ЗВЕЗДАН ТЕРЗИЋ ИЗНЕО ОДБРАНУ НА СУЂЕЊУ: Нисам учествовао у трансферу Бранислава Ивановића

Foto: N. Skenderija

Oni su izneli svoje odbrane, jer im je suđenje krenulo ispočetka, a novi sudija Ana Trifunović je tražila da se ispoštuje načelo neposrednosti i da ih ona čuje uživo, a ne da samo čita njihove iskaze date još 2011. godine kada je ovaj sudski proces započeo.

Zvezdan Terzić je rekao da su u periodu od 1997. pa do 2003. godine, kojim se bavi optužnica, svi klubovi u Srbiji i fudbalski i košarkaški funkcionisali isključivo preko internih blagajni i novca u kešu, jer nisu imali devizne račune, a dinarski su im uglavnom bili blokirani. Takođe, kako je rekao, i svi fudbaleri su isplaćivani u gotovini sa interne blagajne.

- Svi su tako funkcionisali, ali su procesuirani samo ljudi iz OFK Beograda i Crvene zvezde, zbog naloga tadašnjeg političkog vrha - rekao je Terzić. - Za svaku uplatu i isplatu svakog dinara i evra u OFK Beogradu postoji originalna dokumentacija, koja je ranije data sudu i veštačena je. U transferu Branislava Ivanovića u Lokomotivu iz Moskve nisam učestvovao. Tad sam bio u Fudbalskom savezu Srbije i nijednu odluku o tome nisam doneo, niti potpisao.

Terzić je sudu ispričao i šta je bilo sa novcem koji je OFK Beograd dobio od prodaje Srđana Stanića u Spartak iz Moskve 2003. godine, a za čiju zloupotrebu ga optužnica tereti.

- Tadašnjem finansijeru i predsedniku kluba Miki Braševiću OFK Beograd je dugovao u gotovini 1,3 miliona evra, na ime pozajmica klubu. Dugovano mu je i 830.000 evra preko računa, koji mu na kraju nikada nisu ni vraćeni. Taj dug je nastajao više godina, nije odjednom i mogao se vratiti samo od transfera igrača. Kad je klupski račun bio u blokadi, radilo se u kešu, a kad nije, onda je išlo preko računa. Zavisno kako su pozajmice uzimane u gotovini ili preko računa, tako su i vraćane - naveo je bivši direktor OFK-a.

On je rekao i da je osim Mike Braševića bilo još finansijera kluba, koji su bili privrednici i njegovi prijatelji, ali da klub sa njima nije sklapao ugovore o pozajmicama, već je sve išlo preko Braševića, koji im je posle vraćao. Na pitanje sudije da li je bilo donacija klubu, odgovorio je da nije i da on još u životu nije sreo čoveka koji poklanja novac.

- Prilikom transfera Stanića prvi ugovor sa Spartakom iz Moskve od 400.000 evra potpisan je u Rusiji - kazao je Terzić. - Onda je u Beograd došao Mika Brašević i doneo drugi ugovor na 1,7 miliona evra. Tu su tada u kancelariji bili Novak Rašić sekretar kluba i Irina Popović, koja je vodila blagajnu. Mika je rekao da 400.000 evra od tih para ide klubu, a da se 1,3 miliona evra prebaci na njegovu ofšor kompaniju, isknjiži iz kluba i da više nema tog duga prema njemu. On je tu našao model da naplati svoj dug.

Drugi okrivljeni Dražen Podunavac, koji je tada bio u Upravnom odboru kluba, rekao je da je optužen za transfer Branislava Ivanovića u Lokomotivu iz Moskve, jer je radio svoj posao.

Na njegov zahtev bio sam mu agent i vodio računa o njegovim interesima i njegovom ugovoru. U pregovorima OFK Beograda i Lokomotive nisam učestvovao, niti išta o tome znam. Sa Ivanovićem sam otišao u Španiju i posle lekarskog pregleda potpisao ugovor - rekao je Podunavac. - A za drugo delo za koje sam optužen, sve sam radio po nalogu kluba. OFK je hteo da pusti Stevana Stošića da ide bez obeštećenja, jer trener nije računao na njega, a on nije bio na nekoj ceni. Španski menadžer Kastiljo javio mi je da je tamošnji tada drugoligaš Malaga zainteresovana za Stošića. Ja sam to preneo i klub me ovlastio da odem tamo i pokušam da izvučem neke pare za njega. Dali su mi punomoćje, u kom su napisali da sam potpredsednik kluba, da bih imao jaču pregovaračku poziciju. Potpisali smo ugovor za 100.000 evra, a Kastiljo je tražio 20.000 evra proviziju. U OFK-u su bili prezadovoljni ovim poslom, jer nisu očekivali ništa.

Podunavac kaže da je novac uplaćen na njegov račun, jer je OFK-ov bio u blokadi, a da je iz nekog razloga Kastiljo tražio da se naplati preko OFK-a i u kešu:

- OFK Beograd je bio u problemu sa bivšim igračem Markom Bašom i hteli su da ga isplate, pa mi je Irina rekla da ja kao potpisnik ugovora mogu da dam čekove na realizaciju i Baši je na račun uplaćeno 80.000 evra. Kastiljo je u Nemačku na jednu utakmicu poslao svog partnera, sa kojim sam se našao i dao mu 20.000 evra u kešu. On mi je rukom tu napisao i potpisao dve priznanice, jednu za mene i drugu koju sam dao klubu. Taj novac sam uzeo od mog igrača tamo Milorada Petkovića, a njemu sam posle vratio.
Tu rukom pisanu priznanicu na španskom Podunavac je predao sudiji.

ZASTARELA UTAJA

Terzić je sudiji tokom iznošenja odbrane napomenuo da tih godina kad se plaćalo u gotovini, nije se plaćao porez državi i da je onda takvo funkcionisanje bilo isplativije za klub. Kazao je da je tako tada ceo sport u Srbiji funkcionisao.

- Hoćete reći da ste utajili i porez - pitala ga je sudija, malo začuđeno, malo sa osmehom?
- To je sad valjda zastarelo - odgovorio je Terzić.

POSLOVNI IZOSTANCI

Sudija Trifunović je upozorila Zvezdana Terzića da njegova poslovna angažovanja neće biti prihvaćena kao opravdanje za izostanak na suđenju:

- Ozbiljno shvatite ovo, jer više takvih izostanaka može biti osnov za određivanje pritvora, jer se smatra da izbegavate suđenje - kazala je sudija.
- Tu sam ja, sudija - odgovorio je optuženi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)