"MILUTINOVIĆU UGROŽENA OSNOVNA LJUDSKA PRAVA": Reagovanje advokata Gorana Karadarevića

Z.U.

20. 08. 2022. u 12:24

VIŠI sud u Novom Sadu produžio je ponovo pritvor Slobodanu Milutinoviću, u javnosti poznatijem kao Snajper. On se tereti da je septembra prošle godine u jednom stanu tukao i maltretirao devojku.

МИЛУТИНОВИЋУ УГРОЖЕНА ОСНОВНА ЉУДСКА ПРАВА: Реаговање адвоката Горана Карадаревића

Foto: Društvene mreže

Njegov advokat Goran Karadarević smatra da su njegovom klijentu, koji je već godinu dana u pritvoru, ugrožena osnovna ljudska prava.

- Moram da istaknem da sam duboko zabrinut za stanje u srpskom pravosuđu, a posebno u Novom Sadu - ističe Karadarević.

- Pritvori, ne samo u ovom predmetu, postaju redovna pojava u sudskim postupcima i traju u nedogled. Gube se svi standardi ograničenog trajanja pritvora i bukvalno okrivljeni se pritvorom obeshrabruju da uđu u sudski postupak.

Advokat Karadarević ističe da je njegov klijent već godinu dana u pritvoru gde sud samo ponavlja jedne iste razloge (da je on ranije osuđivan), a zanemaruje se i niko se ne pita šta je sa optužnicom i što je nema.

- Ispod svih nivoa i standarda zaštite ljudskih prava je da Viši sud u Novom Sadu prepisuje svaki mesec jedne te iste razloge, iako vrlo dobro zna da postoje jasni rokovi koliko pritvor može trajati u istrazi - smatra ovaj ugledni advokat.

- Još traje istraga i dopuna istrage, iako svi vrlo dobro znamo da istraga može maksimalno da traje šest meseci. Tužilac je podigao optužnicu za tri meseca, ali zato je dopunu istrage proširio na jos pola godine, što je nečuveno. Sramotno je da sud toleriše nemoć tužilaštva da u ovom predmetu izađe sa konačnom optužnicom, već skoro godinu dana.

Karadarević ističe da se zaboravlja, ali bukvalno, da je jedan od standarda međunarodnog prava da okrivljeni ima pravo da u najkraćem roku bude izveden pred sudiju, ili da u suprotnom bude pušten na slobodu:

- Čak sud ni blažu meru nikada nije razmotrio, iako se ovde kraj istrage i dopune istrage ne nazire. Sud ne bi smeo da toleriše ovakvo pristrasno vođenje istrage tužilaštva u Novom Sadu koje bukvalno traži krivicu okrivljenog, iako je nigde nema. Ne pamtim da je ikome istraga ovoliko trajala, a da je sedeo u pritvoru. Kao branilac mislim da je ovaj predmet prevazišao Novi Sad, pa ćemo biti prinuđeni sa se obratimo čak i međunarodnim telima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2000, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PREMA FROJDU: Pet stvari koje mentalno jake osobe nikada NE rade