OSUĐEN BOŽIDAR STOLIĆ: Odavao tajne Velji Nevolji za 500 evra, sud mu zabranio i da radi u MUP-u (FOTO)

Z. USKOKOVI

15. 07. 2022. u 10:21

KRIVIČNO tročlano veće Specijalnog suda u Beogradu, kojim je predsedavao sudija Zoran Šešić oglasio je krivim suspendovanog kriminalističkog inspektora Božidara Stolića (36) i Beranca Filipa Golubovića (26) za krivična dela zloupotreba službenog položaja i podstrekavanje na zloupotrebu.

ОСУЂЕН БОЖИДАР СТОЛИЋ: Одавао тајне Вељи Невољи за 500 евра, суд му забранио и да ради у МУП-у (ФОТО)

Foto: M.Anđela

Službenik SBPOK Stolić, jednoglasnom odlukom Veća, osuđen je prvostepeno na dve, a Golubović na godinu i dva meseca zatvora. Takođe, sud je Stoliću izrekao i meru zabrane rada u MUP u trajanju od pet godina, oduzet mu je mobilni telefon, sa dve kartice, a moraće da vrati i 500 evra koje je dobio od Golubovića i da plati sudske troškove.

Pripadniku SBPOK na teret je bilo stavljeno da je za novac odavao informacije Goluboviću iz istrage, koja se vodi protiv Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, ali i da mu je prosleđivao drugu vrstu podataka, koje je pribavljao iz Jedinstvenog informacionog sistema (JIS) MUP Srbije. Prilikom izricanja presude, sudija Šešić je rekao da je od olakšavajućih okolnosti Veće imalo u vidu da Stolić do sada nije osuđivan, kao i da je otac dvoje maloletne dece. Ipak, otežavajuće za njega je bilo to što je počinio krivično delo u produženom trajanju i što je kao policajac narušio poverenje građana u ovu službu.

I njemu i Goluboviću se korektnost tokom sudskog postupka, bar prema oceni suda, isplatila. Kada je reč o Berancu, sud je imao u vidu i njegovu mladost. Predsednik Krivičnog veća sudija Šešić istakao je da je glavni dokaz bilo priznanje Golubovića dato u policiji, u prisustvu advokata, gde je on opisao sve što se dešavalo. Takođe, kako je rečeno, policijski službenik Stolić nije negirao da je ulazio u sistem JIS i davao tu vrstu informacija Berancu.

Foto: M.Anđela

 

Pored toga, podaci dobijeni iz zaštićene aplikacije "Skaj" potvrdili su da je priznanje Golubovića dato u SBPOK istinito, iako ga je on na glavnom pretresu povukao. Prema optužnom predlogu, na molbu Golubovića, Stolić je proveravao da li je i dalje na snazi Interopolova poternica Argentine za osuđenim pripadnikom grupe Darka Šarića, Borisom Labanom, pa mu je sutradan preneo da jeste. Goluboviću je inspektor pro- sleđivao i podatke o Srđanu Jezdimiru, Marini Golubović, Jelici Milošević, Željku Goluboviću... Za podatke iz istrage protiv Belivuka i ostalih, pored ostalog i to da su nađeni tragovi krvi žrtava u kući strave u Ritopeku, Stoliću je Golubović obećao 5.000 evra.

To se vidi iz komunikacije na "Skaju", iako, kako je objasnio sudija Šešić, nisu identifikovane osobe sa nadimcima "Đeneral" i "Vuk". Posle hapšenja Belivuka, Miljkovića i ostalih pripadnika te grupe 4. februara 2021. godine, Stolić je, prema optužnom predlogu, preko Golubovića dostavljao informacije o toku istrage protiv njih i to pripadni- cima grupe koji nisu bili uhapšeni, kao i N.N. osobama. Fotografisao je Velivuka i Miljkovića, u prosto- rijama SBPOK, i slao sve mladom Berancu.

- Nisam zadovoljan. Očekivao sam oslobođajuću presudu - kratko je za "Novosti" prokomentarisao suspendovani inspektor Božidar Stolić, dok se u sudnici nije pojavio Golubović, koji, inače, izdržava kaznu zatvora na koju je ranije osuđen zbog dilovanja narkotika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (4)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju