I DRUGI LEKAR U NJEGOVOJ MREŽI: Nišlija Nebojša Nikolov, koji je držao kardiologa kao roba, ponovo pred sudom

J. ĆOSIN

15. 03. 2022. u 21:46

Vojni lekar Goran Damnjanović (57), optužen za zloupotrebu službenog položaja, priznao je u utorak pred Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg suda u Nišu da je Nebojši Nikolovu (47), inače optuženom da je uglednog kardiologa Jozefa G. godinama držao u ropstvu, kao i njegovim prijateljima obezbeđivao besplatne preglede u Vojnoj bolnici.

И ДРУГИ ЛЕКАР У ЊЕГОВОЈ МРЕЖИ: Нишлија Небојша Николов, који је држао кардиолога као роба, поново пред судом

Vojna bolnica u Nišu / Foto J. Ćosin

Damnjanović je priznao i da je Nikolovu poklonio dva EKG aparata, od kojih je jedan vlasništvo ustanove u kojoj je radio. Nikolov je u utorak sve negirao i odbacio Damnjanovićeve tvrdnje da ga je on podstrekavao da krši zakon i besplatno pregleda pacijente.

Na narednom glavnom pretresu moglo bi da bude jasnije zbog čega je i kako vojni lekar upao u mrežu Nikolova, kome je samo dan ranije suđeno u istom sudu, jer je sa svojom nevenčanom suprugom Draganom Petrović, godinama iskorišćavao Jozefa G., terao ga da živi na ulici i uzimao mu sav zarađeni novac, što je na poslednjem ročištu posvedočila i kardiologova porodica.

- Damnjanović je, kao načelnik Odeljenja za interne bolesti Sektora internističkih grana u Vojnoj bolnici, u periodu od 7. novembra 2020. do 17. februara 2021. godine, suprotno naređenju upravnika da se pacijenti primaju samo sa uputom za specijalistički pregled, sem u hitnim slučajevima, obavio više od 800 dijagnostičkih procedura Nikolova, civila koji nije ni zdravstveno osiguran - navodi se u optužnom predlogu. - Zahtevao je od dežurnih na prijavnici Vojne bolnice da mu dozvole ulazak kolima u krug ove ustanove, a zatim ga pregledao bez uputa iako nije postojala hitnost, a to nije evidentirao u knjigama protokola.

Merio mu je krvni pritisak, analizirao krv, pregledao na EKG i ultrazvučnom aparatu, a da pregledaju Nikolova, tražio je i od svojh kolega mada su mu rezultati testova uvek bili odlični. Na taj način pribavio je korist Nikolovu u vidu besplatnog lečenja. Takođe, pregledao je pacijenate koje mu je Nikolov dovodio.

POKLONIO MU I APARAT ZA EKG

Kako je navedeno u optužnom predlogu, Damnjanović je u septembru 2020. predao Nikolovu EKG aparat marke "Šiler", vlasništvo Vojne bolnice, koji je stajao u njegovoj ordinaciji. Na to ga je podstrekao Nikolov, jer mu je tražio EKG, s obirom zna to da prethodni, koji mu je Damnjanović ranije kupio - nije radio. Lekar mu je više puta tražio da vrati aparat koji je vlasništvo Vojne bolnice, ali Nikolov i pored obećanja to nije učinio, pa mu ga je policija oduzela 17. februara 2021. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)