DOŠAO IZ HERCEG NOVOG DA BI JE UBIO: Dabović traži da izvržava doživotnu kaznu u Crnoj Gori - ponovo se odlučuje o molbi

Lj. P.

18. 02. 2022. u 17:21

APELACIONI sud u Novom Sadu je vratio rešenje Višem sudu u Novom Sadu kojim je ovaj sud odbio molbu Dejana Dabovića (29) iz Herceg Novog, osuđenog na doživotnu robiju zbog ubistva nekadašnje devojke i sugrađanke Dušanke Jocović (25), da kaznu doživotnog zatvora izdržava u Crnog Gori.

ДОШАО ИЗ ХЕРЦЕГ НОВОГ ДА БИ ЈЕ УБИО: Дабовић тражи да извржава доживотну казну у Црној Гори - поново се одлучује о молби

privatna arhiva FB

Kako je za „Novosti“ rekla Jelena Ostojin, portparol Višeg suda u Novom Sadu, Apelacioni sud je Dabovićevu molbu za premeštaj vratio Višem sudu da se o njoj ponovo odlučuje.

Dabović, koji je 24. marta 2021. godine oglašen krivim za teško ubistvo i osuđen na doživotni zatvor, septembra prošle godine je podneo molbu za premeštaj, ali je Viši sud odbio, te je slučaj bio prosleđen Apelacinom sudu. On je kako saznajemo, u molbi za premeštaj između ostalog naveo da je on državljanin Crne Gore i da nema nikakvu vezu, niti dodirnu tačku sa Srbijom.

Njegov branilac po službenoj dužnosti, advokat Bojan Mirković, za „Novosti “ je ranije potvrdio da je njegov klijent podneo molbu za premeštaj.

- Iako je prvostepenom odlukom Višeg suda u Novom Sadu odbijena molba za premeštaj okrivljenog u Crnu Goru, protiv nje je odbrana izjavila žalbu – kazao je  advokat Mirković. - Smatramo da su ispunjeni svi propisani uslovi za premeštaj.

Presuda kojom je Dabović osuđen na doživotni zatvor zbog teškog ubistva iz bezobzirne osvete i razbojništva, potvrđena je 5. jula 2021. godine, kao druga pravosnažna presuda doživotnog zatvora u Srbiji. Posle toga, njegov branilac po službenoj dužnosti je podneo vanredni pravni lek - zahtev za zaštitu zakonitosti, ali je Vrhovni kasacioni sud krajem decembra prošle godine odbio.

Dabović je na doživotnu robiju osuđen jer je 26. decembra 2019. godine u Ulici Alekse Šantića u Novom Sadu, bio svestan svog postupka i da je to svirrepo ubistvo počinio zboig raskida dugogodišnje emotivnre veze sa svojom sugrađankom Dušankom Jocović. On je nesrećnu devojku posle prepirke četiri puta ubo u vrat i grudi, nožem koji je doneo kada je iz Herceg Novog dan ranije došao u Novi Sad, gde je Dušanka živela i radila.

Sud je takođe Dabovića osudio na kaznu zatvora od tri godine zbog razbojništva koje je počinio prethodnog dana u jednoj novosadskoj kladionici, odakle je preteći odneo oko 11.000 dinara. Ta kazna je, u skladu sa zakonom, uključena u jedinstvenu, doživotnu.

ODŠTETA

DABOVIĆU je sudskom presudom naloženo da plati troškove sahrane devojke od 161.000 dinara, kao i tri miliona dinara odštete njenoj majci zbog nanetih duševnih bolova. Takođe, sud ga je obavezao da obešteti i kladionicu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona