IMALI SU SERTIFIKAT ZA ORGANSKU KONOPLJU: Nastavljeno suđenje optuženima u slučaju "Jovanjica 1"

S. J. M.

08. 09. 2021. u 20:30

SUĐENjE Predragu Koluviji i ostalima u postupku "Jovanjica 1", zbog uzgoja konoplje na poljoprivrednom gazdinstvu u Staroj Pazovi, nastavljeno je juče u Specijalnom sudu saslušanjem direktora i jedne zaposlene u sertifikacionoj kući "Organik kontrol sistem", koja kontroliše organsku proizvodnju.

ИМАЛИ СУ СЕРТИФИКАТ ЗА ОРГАНСКУ КОНОПЉУ: Настављено суђење оптуженима у случају Јовањица 1

Foto MUP/Ilustracija

Kako je ispričao direktor Nenad Novaković, Koluvija i njegova firma "Jovanjica" bili su im jedan od 200 klijenata.

- Na osnovu kontrole i ispitivanja, koja su radili kolega i koleginica izdat im je sertifikat da je industrijska konoplja koju su uzgajali organska, jer nije tretirana - izjavio je Novaković. - Oni su imali 1.450 prijavljenih biljaka, a mi smo kontrolisali 500 biljaka i 500 kilograma cveta. Kontrolisali smo i prostor proizvodnje, sredstva za ishranu i zaštitu bilja, da li ima pesticida, proizvodnu dokumentaciju, da li se koristi nešto što nije dozvoljeno...

Novaković je kazao da im je "Jovanjica" bila jedini klijent koji je uzgajao konoplju i da su 2014. odbili jednog iz Banata kod Čoke, jer nije imao dozvolu Ministarstva poljoprivrede za upotrebu sadnog materijala.

On je rekao da je dva puta bio u Jovanjici i razgovarao sa Koluvijom o saradnji, o uvozu, proizvodnji industrijske konoplje. Kada je izbila afera sa tom firmom, kaže da je zvao druge kolege iz sertifikacionih kuća i saznao da uzgajanje industrijske konoplje u Srbiji nije ništa neobično i da oni imaju više takvih klijenata:

Foto privatna arhiva

- U Srbiji ima sijaset parcela na kojima se uzgaja organska konoplja i recimo između pet i deset proizvođača. Mi nemamo nikakvu napomenu ministarstva da na nju treba da obratimo neku posebnu pažnju. To je regularna kultura koja se proizvodi.

Agronom Mirjana Jovanović Dragojlović, koja je kao kontrolor izdala sertifikat da je konoplja organska, kazala je u sudu da je to uradila proučavajući izveštaj, dokumentaciju, dnevnike proizvodnje i fotografije, koje je njen kolega doneo sa terena iz "Jovanjice".

- To je uobičajena procedura. Ministarstvo je "Jovanjici" izdalo rešenje za upotrebu konvencionalnih sadnica. Na fotografijama koje sam gledala bila je konoplja, a mi nismo ovlašćeni da kažemo da li je ovakva ili onakva, niti da razlikujemo sorte.

ŽIVOJINOVIĆ NA SLOBODI

SPECIJALNI sud ukinuo je juče pritvor i pustio na slobodu Vladana Živojinovića, jednog od optuženih u predmetu "Jovanjica 1". Sudsko veće je konstatovalo da su svi svedoci vezani za optužbe protiv njega saslušani i da više nema razloga da bude u pritvoru. Sud je odbio predloge da se pritvor ukine prvooptuženom Predragu Koluviji i Vuletu Bojoviću.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)