ČUME SE PLAŠI DA SVEDOČI: Tražio isključenje javnosti u postupku za takozvanu "prvu otmicu zemunaca"

S. J. M.

27. 05. 2021. u 16:59

NEKADAŠNjI svedok saradnik Ljubiša Buha Čume došao je juče u Viši sud u Beogradu da svedoči u postupku za takozvanu "prvu otmicu zemunaca" i tvrdio da ne može ništa da kaže ukoliko se ne isključi javnost, jer mu je ugrožena bezbednost.

ЧУМЕ СЕ ПЛАШИ ДА СВЕДОЧИ: Тражио искључење јавности у поступку за такозвану прву отмицу земунаца

Arhiva Novosti / Tanjug

- Ja sam jedini zaštićeni svedok u procesu protiv zemunskog klana koji nema obezbeđenje. Imao sam ga od 2003. pa do 2016. godine, dok nisam otišao u zatvor - kazao je Buha sudiji. - Ne znam da li znate, ali već sedam ili osam pripadnika klana je izašlo iz zatvora. Više puta je pucano na mene, ubili su ljude oko mene. Želim i hoću da svedočim, ali da se suđenje zatvori za javnost.

Buha je rekao i da je prošle i pretprošle godine, otkako je izašao iz zatvora, prijavljivao policiji da mu je ugrožena bezbednost, da ima i papir od načelnika uprave koji to potvrđuje, ali da u policiji niko ništa ne preduzima.

Nakon što je sudija insistirala da je dužan da svedoči, jer nema priložen nijedan dokaz da mu je ugrožena bezbednost i da će morati da ga kazni, popularni Čume je ostao pri svome da ne može ništa da priča pred novinarima. Zbog toga je prekinuto njegovo ispitivanje, a sud će zvanično od policije tražiti izveštaj da li mu je ugrožena bezbednost, pa će se ispitivanje nastaviti na sledećem ročištu u septembru.

Na optuženičkoj klupi su bivši policijski inspektor Milan Radukić, Saša Đajić, Goran Ristić i nekadašnji "zemunac" Nikola Bajić. Oni se terete za rabojništvo, jer su avgusta 1997. godine oteli mladića Novaka Stevanića, predali ga vođi Zemunskog klana Dušanu Spasojeviću, koji ga je tukao dok nije rekao gde njegov otac u kući krije sef. Nakon toga opljačkali su oko 100.000 maraka i zlatan nakit. Bajić je priznao da je tu noć čuvao Stevanića, koji se osam meseci posle otmice ubio, mada njegov otac veruje da je ubijen.

Nakon Buhe svedočio je i Dragan Miladinović Gagec, koji je u "Sablji" hapšen kao pripadnik "Zemunaca", ali je tvrdio da ništa ne zna o razbojništvu i da je pre više od deset godina u policiji prošao poligrafsko ispitivanje. Kazao je da su mu se policajci pre ponovnog ispitivanja tri godine kasnije izvinjavali, da moraju to da rade, jer su pod pritiskom. Ispričao je da je biznismena Zorana Stevanića znao iz viđenja, a da je dobro poznavao braću Simović.

Na kraju svedočenja oštećeni Zoran Stevanić je želeo da mu postavi pitanje, jer veruje da ga je upravo Miladinović tipovao i kazao braći Simović, ali sudija to nije dozvolila, što je iznerviralo Stevanića, koji je počeo da viče:

- Država krije kriminalce! Čemu služi ovo suđenje! Ne želite da se otkrije istina! On je tipovao! Ni Čumetu nećete dati zaštitu da ne bi ispričao. Zašto tužilac ne pita ove stvari, ja vodim ovu istragu godinama i sve sam mu napisao. Ovo je sramota, bezobrazluk! Mrcvarite me 24 godine.

Nakon ove burne reakcije sudija je naložila straži da ga izvede napolje.

KRILI SPASOJEVIćEVE OTISKE?

U SUDU su svedočili i policajci koji su nakon pljačke uzimali otiske i tragove u stanu, a jedan od njih Goran Dimić je ispričao da je tek posle nekoliko godina kada je uvedena automatska obrada podataka od kolege saznao da su neki od tih otisaka identifikovani kao Dušana Spasojevića.

Bivši "Zemunac" Nikola Bajić pitao ga je da li je tada šef Trećeg odelenja policije bio Rajko Narandžić, kako je rekao dobar Spasojevićev prijatelj, a pošto se svedok nije sećao, tražio je da sam ispriča kako su obrisani tragovi, ali mu sudija nije dozvolila.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna