PRE GODINU DANA OSTALI SU BEZ SINA, A SADA I BEZ PRIHODA: Apel iz Varvarina - pomozite porodici Lukić, sve je izgubila u požaru (FOTO)

S.BABOVIĆ

28. 02. 2023. u 08:30

BLIZU 12.000 pilića starih svega dve nedelje izgorelo je u požaru na porodičnoj farmi kod Varvarina 25. decembra 2022. godine.

ПРЕ ГОДИНУ ДАНА ОСТАЛИ СУ БЕЗ СИНА, А САДА И БЕЗ ПРИХОДА: Апел из Варварина - помозите породици Лукић, све је изгубила у пожару (ФОТО)

Foto:Novosti,N.Petrović

Dva meseca posle požara Lukići iz sela Bošnjane uspeli su da donekle nadoknade vrednost izgubljene živine, ali da naprave novu farmu - ne mogu. Samo obnova košta oko šest miliona dinara. Mesna zajednica apeluje da im se pomogne, a mole i članovi ove porodice, koji su blizu 50 godina uzgajali piliće.

- Izgorela je kompletna oprema, sistem za napajanje, ventilacija, izolacija (stiropor i lesonit), električna instalacija... - nabraja vlasnik Zvonimir Lukić. - Uspeli smo povratimo vrednost izgorele živine, što je oko milion dinara, ali je za vraćanje farme u prvobitnu stanje potrebno mnogo više.

Do požara na farmi pilića najverovatnije je došlo usled varnice iz grejnog sistema u tovu. Lukići misle da je otkazao plin, iako je taj sistem bio nov. Vatrogasci su vrlo brzo stigli na lice mesta. Kako su "Novosti" pisale, pripadnici Vatrogasno-spasilačke jedinice iz Kruševca i obližnjeg Varvarina uspeli su da ugase požar i spreče još veću katastrofu.

Pravo je čudo da niko nije stradao u požaru.

Da pomognu priskočili su i ljudi iz sela, ali i kolege-živinari, svesni kakav je poduhvat danas biti i opstati kao poljoprivrednik. Farma Lukićevih nije bila osigurana, zato je stoprocentna šteta na objektu slomila svake planove za budućnost cele šestočlane porodice.

Jasmina Rakić, članica Saveta MZ Bošnjane, moli da se apel prosledi i dijaspori kako bi se pomoglo ovim ljudima. Kaže da je porodica Lukić velikog srca i da su pomagali svima.

- Pre godinu dana ostali su bez sina, sada i bez prihoda - kaže Rakić. - Imaju i bolesnih u kući i dvoje maloletne dece.

Porodici Lukić može se pomoći direktnom uplatom na njihove račune: dinarski (dinarski 200 122522091 20) ili devizni (IBAN RS35200000013027256871,SWIFT/BIC code:SBPORSBG).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)