OTIŠAO NA POSAO I VIŠE SE NIJE VRATIO: Zbog stanja Sinišinog tela, nije bilo moguće utvrditi tačan uzrok smrti

V. Mitrić

25. 03. 2022. u 09:23

NEMA tragova da je Siniša Tanasković (47), meštanin sela Bair kod Bogatića, čije je beživotno telo izvučeno iz kanala kojim teče vrela geotermalna voda, preminuo nasilnom smrću, potvrdio je "Novostima" Aleksandar Počuča, portparol Policijske uprave u Šapcu.

ОТИШАО НА ПОСАО И ВИШЕ СЕ НИЈЕ ВРАТИО: Због стања Синишиног тела, није било могуће утврдити тачан узрок смрти

Foto printskrin Jutjub

Zbog stanja tela, koje je dugo bilo u vreloj vodi, na temperaturi od oko 80 stepeni, obdukcijom nije bilo moguće utvrditi tačan uzrok smrti, ali je izvesno da nema tragova nasilja. Na sumnjivu smrt ne ukazuju ni oni koji su poznavali tog, inače mirnog čoveka, koji, kako kažu, nikome ni na senku nije stao.

Nastradali meštanin Baira, istina, bio je krhkog zdravlja. Od kuće je, kako su posvedočile njegove majka i sestra, otišao u utorak, oko 17 časova, i više se nije vratio. Nije tajna da je u pravcu kanala i plastenika, na kom je radio, krenuo "pod gasom", ali šta se, kasnije, izdešavalo niko zasad ne zna.

Odmah posle saznanja da je nesrećni Siniša nastradao u vreloj vodi, u Bogatiću smo saznali da je gotovo na istom mestu, lane, stradala žena, koja je imala nameru da proveri vrelinu vode i kad se verovatno okliznula i upala kanal... Dve tragedije u blagodetima koje malo ko ima.

Jer, Mačva i Srem, uz susednu Semberiju u Republici Srpskoj, leže na oko 2.000 kvadratnih kilometara geotermalnih voda o kojima se, od njihovog otkrivanja u Dublju pre 40 godina, govorilo isključivo samo kao blagodetima.

Foto MUO Šabac

Vladan Krasavac

- Blagodet i jeste, jer može da se koristi i te kako za lečenje ljudi, relaksaciju, zagrevanje leja u plastenicima, kao i kuća i stanova, ali mora da se vodi računa da, ne samo izvorište, već i kanali kojima voda otiče, budu bolje obezbeđeni - kaže Radenko Cvejić, Lozničanin, česti posetilac bazena u etno-naseobini u Bairu. - Mi koji češće dolazimo, znamo da se kanalu ne treba približavati. Oni koji prvi put dođu, a takvih je sve više, slabije su upućeni u to ili čak nimalo. Evo, ovaj čovek je meštanin, pa je nastradao u najvećim mukama.

Vladan Krasavac, načelnik Mačvanskog okruga, kaže da najiskrenije žali za izgubljenim ljudskim životom. Po njegovom mišljenju, trebalo bi, za početak, bolje da se obezbedi zona kanala, a onda i da se nađe način da se postave prepreke, kako se ovako nešto nikade ne bi ponovilo. Ovo me je teško pogodilo i kao čoveka i kao nekoga ko je na odgovornoj državnoj dužnosti. Tragedije se događaju i kad se sve obezbedi i kad su upozorenja vidno istaknuta, ali na nama je da se još više potrudimo da se slične nesreće ne ponavljaju. Geotermalne vode su, zaista, više nego dragocene, istinski dar Božji, ali ljudski životi su nam, ipak, najpreči. Zato verujem da će uslediti brza reakcija nadležnih da kanal bude mnogo manje rizičan.

OPŠTINA VEĆ "VAGA" REŠENjA

- KANAL je dug nekoliko kilometara, pa je jasno da je reč o problemu koji nije jednostavno ni lako rešiti, a naročito ne preko noći - kaže Matija Milovanović, pomoćnik predsednika opštine Bogatić. - Nama su geotermalne vode od velikog značaja, imamo velike planove kada je o njima reč, a naravno da ćemo se potruditi da njihov tok bude što bezbedniji. To ćemo, kao odgovorni ljudi, dobro da osmislimo, da sve bude i zakonito, i stručno, i sigurno. I da se tragedija od pre nekoliko dana nikad više ne ponovi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

LISTA NAJRELIGIOZNIJIH ZEMALJA: Srbija na iznenađujućem mestu