OD ČITULJE NA KAPIJI SUZE SAME KRENU: Za Ilijom N. (13) tuguje Donji Dobrić, majka jedva podnela sahranu dečaka

V. MITRIĆ

19. 11. 2021. u 19:27

NA seoskom groblju u Donjem Dobriću kod Loznice u petak je sahranjen trinaestogodišnji Ilija N., koji se u četvrtak obesio u nedovršenom potkrovlju porodične kuće. Na večni počinak ispratili su ga porodica, veliki broj meštana i drugari iz Osnovne škole "Petar Tasić" u Lešnici, u kojoj je pohađao osmi razred.

ОД ЧИТУЉЕ НА КАПИЈИ СУЗЕ САМЕ КРЕНУ: За Илијом Н. (13) тугује Доњи Добрић, мајка једва поднела сахрану дечака

Foto V. Mitrić

- Ovako tragično izgubljeni dečji život... bolno je i tužno, do neba - kaže nam Dragan Đokić, direktor škole, gde su nastavnici i učitelji bukvalno u šoku.

- Ovako nešto nikad se kod nas ni u okolini nije dogodilo, a škola je poznata po sjajnim odnosima nastavnika i učenika. Prosvetni radnici se prema đacima ponašaju kao prema svojoj deci. Ne mogu da govorim o drugim detaljima, ali ću sve detaljno objasniti u izveštaju Ministarstvu prosvete.

Kako nezvanično saznajemo u školi, dečak je napravio problem, ali, kako kažu, beznačajan, zbog čega nije ni kažnjen, ni opomenut i sve se na času završilo smehom. Pošto je sedeo u prvoj klupi, do nastavnice, navodno je iscrtao nešto po čitavoj njenoj torbi.

- Nastavnica je baš blago reagovala, pa su se i mališani šalili na njegov račun i govorili mu da je dobro prošao, jer neće morati nastavnici da plati torbu - pričaju nam u školi. - Razredni je, po proceduri, odveo dečaka kod pedagoga, gde mu je samo rečeno da tako nešto ne treba da radi. Nije dobio ni ukor i sve je prošlo u najboljem redu.

Za Ilijom tuguju u školi, ali i u celom selu, gde kažu da im je svima bio mio i drag, i da je baš kao i njegova braća i sestre, bio dobro dete. Kažu da su to možda najvrednija deca u selu. Kad je ova porodica gradila novu kuću, pričaju meštani, sav materijal su deca nosila i tako pomagala ocu Bobanu i majci Danijeli.

Na kapiji porodične kuće umrlica sa likom dečaka sa šajkačom i reči: "Ispustio je svoju plemenitu dušu..." od kojih suze same krenu. Sa kojim teretom se na svojoj duši borio, verovatno se nikad neće saznati. Roditelji i rodbina skrhani bolom i tugom. Ne mogu da shvate da je Ilija tako olako digao ruku na sebe. Majka Danijela ga je poslala da joj nešto donese iz potkrovlja, a onda ga je zatekla obešenog.

- Bože, nema mog Ilije, mog čeda, mog anđela nad anđelima, moje nade, mog ponosa - jaukala je u petak majka, dok su joj suze lile niz lice.

Meštanin kažu da je u četvrtak oko pola pet kroz selo "proletelo" vozilo Hitne pomoći, ali da niko nije ni slutio šta je razlog za takvu žurbu.

- Dečko je bio dobar i vedar, igrao je u folklornoj sekciji, delovao mi je kao najveseliji kada sam ga poslednji put video u kolu. Ljudi kažu da su mu roditelji vredni i radni. Osim njega, imaju ćerku i još dvojicu sinova. Sad, šta se njima dešava među četiri zida, ne znam, ali nešto izgleda ne štima. Da li su tu neki problemi, ili poremećeni odnosi, ko to zna. Prošle godine se onaj mlađi sin skrivao, tražila ga silna policija i narod, a on je spavao u senu. Ne znam da li je neka institucija tada nešto preduzela da vidi zašto je to učinio. Sad još gora stvar - kaže nam jedan Dobrićanin. Za policiju i tužilaštvo slučaj je zaključen, a u narednom periodu porodicom će morati da se bave socijalni radnici. Ukoliko se otkrije nešto o čemu se do sada nije znalo verovatno će se proceniti koje mere korektivnog nadzora treba da se preduzmu.

NESTANAK MLAĐEG BRATA

PRE nepunih godinu dana, nestao je tri godine mlađi brat preminulog dečaka. Tražilo ga je, gotovo dva dana, čitavo selo i mnoge policijske patrole, a pronađen je, kako spava u senu pored kuće. Brat nastradalog dečaka je, prema rečima roditelja, rekao da su ga deca zadirkivala u školi, a majci je kazao da se uplašio nakon što je učitelj poručio da mu roditelji dođu u školu, i da je to možda razlog zbog kog se sakrio. Sa njim su odmah počeli da rade stručnjaci Centra za socijalni rad iz Loznice, a potom je odveden na Dečje odeljenje u Loznici, gde je bio detaljno pregledan. Ubrzo se oporavio, ali je nova tragedija podsetila na taj događaj.

BONUS VIDEO: "FT1P" daje odgovor, kako da osnujete preduzeće?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)