UČENICE KOJE SU OBJAVILE LAŽNU VEST O UBISTVU, NA SLOBODI: Slučaj istražuje Osnovno javno tužilaštvo u Kruševcu

S.BABOVIĆ

18. 05. 2023. u 11:39

DVE učenice srednje škole u Kruševcu, koje su uhapšene prošle nedelje nakon objave lažnog novinskog članka da je njihov drug iz odeljenja ubio druga i drugaricu, na slobodi su, saznaju „Novosti“.

УЧЕНИЦЕ КОЈЕ СУ ОБЈАВИЛЕ ЛАЖНУ ВЕСТ О УБИСТВУ, НА СЛОБОДИ: Случај истражује Основно јавно тужилаштво у Крушевцу

Foto:S.Babović

Kruševačka policija podnela je protiv osumnjičenih I. N. (19) i A. Ž. (19) krivičnu prijavu 12. maja zbog postojanja osnova sumnje da su izvršile krivično delo izazivanje panike i nereda.

Nakon saslušanja nije podnet predlog za određivanje pritvora. 

- U toku je predistražni postupak i naredna dokazna radnja je zakazana za 20. jul - navodi za „Novosti“ javni tužilac Saša Avramović.

- Nakon preduzimanja svih dokaznih radnji uslediće odluka po podnetoj krivičnoj prijavi.

Srednjoškolke su pokušale da budu „zanimljive“ na jednoj društvenoj mreži tako što su okačile lažnu vest u formi novinskog članka, čiji je sadržaj poznat „Novostima“, ali se ne objavljuje kako se ne bi retraumtizirao oštećen učenik i dodatno motivisali drugi đaci, koji su od trenutka tragedije u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu masovno počeli da objavljuju pretnje masakrom ili izveštaje o tragedijama koje se, na sreću, nisu uopšte dogodile.

Pre nego što su učenice objave lažnu vest, osnovac iz Kruševca je objavio preteću poruku na svom profilu na jednoj društvenoj mreži.

Policija pretresom stana roditelja ovog učenika šestog razreda nije pronašla predmete od značaja za bezbednost.

O događaju su obavešteni Centar za socijalni rad i Više javno tužilaštvo u ovom gradu. Za razliku od ovog maloletnika, koji zbog godina nije krivično odgovoran, dve autorke mogu biti suočene sa ozbiljnijim posledicama.

Za krivično delo izazivanje panike i nereda kroz član, odnosno stav Krivičnog zakonika, koji se po prijavi odnosi na dve učenice, zaprećena kazna zatvora je od šest meseci do pet godina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu