SRBIN ČUVAO VIKENDICU PUNU DROGE: Branko kaže da su ga naterali zbog dugova - detalji rekordne zaplene u Hrvatskoj

Novosti online

18. 02. 2023. u 16:19

UNAJMLjENA vikendica u blizini Svetog Ivana Zeline u Hrvatskoj, u kojoj je policija pronašla više stotina kilograma raznih droga, služila je kao distribucioni centar iz kojeg su dileri na dnevnoj bazi odvozili drogu i dovozili novu.

СРБИН ЧУВАО ВИКЕНДИЦУ ПУНУ ДРОГЕ: Бранко каже да су га натерали због дугова - детаљи рекордне заплене у Хрватској

Foto: Jutjub/Jutarnji list

Kako je saopštila hrvatska policija, gotovo 400 kilograma marihuane, MDMA-e, amfetamina, ekstazija, tečnosti za proizvodnju droge, četiri digitalne vage, oružje, pronađeni su u kući kod Zagreba.

Pomno planiranom akcijom uhapšen je 50-godišnji državljanin Srbije, a nekoliko sati kasnije i njegov 26-godišnji saradnik, hrvatski državljanin, javlja Jutarnji.

- Ovo je najveća zaplena droge u zadnjih 10 godina - rekli su iz policije.

Navodno iz iskaza jednog od dvojice uhapšenih, Srbin je pet meseci bio "skladištar", jedino što nije izdavao potvrde o preuzimanju i izdavanju robe.

Državljanin Srbije Branko D. (50), kojeg je policija pronašla kako čuva vikendicu, istražiteljima je ispričao da navedenu drogu čuva od početka septembra prošle godine, a nakon što je određenim osobama u Srbiji ostao dužan 10.000 evra.

- Rekli su mi da dug mogu odraditi tako da odem u Hrvatsku i odradim posao s drogom, a što je trebalo da traje šest meseci. Kada sam autobusom stigao u Zagreb, jedan muškarac me dočekao na stanici i odvezao me u tu kuću kod Zeline, gde sam neprestano bio od tada. Na mobilni koji su mi dali primao sam poruke kada će neko doći po drogu i koliko da im dam, te sam drogu prepakivao i vagao - rekao je navodno Branko u policiji.

On kaže da su mu takođe javljali kada dolazi nova droga, "da ih dočeka i da je spremi", ispričao je Branko D., koji je, kako piše Jutarnji, Novosađanin.

Branko je navodno i rekao da bi mu donosili hranu, a najčešće je to radio Ivan Š. (26), kojeg je policija takođe uhapsila. Osim što je spomenuo Ivana Š., Branko nije hteo da imenuje nikoga drugog ko je bio uključen u navedeni posao s drogom zbog straha za svoj život.

Ivan Š. se branio 'utanjem, a sudija istrage zagrebačkog Županijskog suda juče im je odredila istražni zatvor u Remetincu.

Osim droge našli i oružje i eksploziv

Pretresom kuće pronađeno je i oružje "Ero" s prigušivačem i automatski pištolj Škorpion, 461 komad municije kalibra devet milimetara, 44 metka kalibra 7.65 milimetara, kao i jedan kilogram plastičnog eksploziva i tri električne detonatorske kapisle.

Droga je bila pakova u ukupno 1.686 paketa i namenjena daljoj prodaji i distribuciji.

Ne otkrivajući koliko je trajala akcija, vođa Službe kriminaliteta droga Goran Lauš istakao je kako je "trajala znatno kraće nego što je uobičajeno za ovakve akcije, ali dovoljno dugo ".

- Nakon prvih saznanja suzili smo kriminalističko-obaveštajni rad na naselje Gornje Orešje na području Sv. Ivana Zeline. Kada smo locirali kuću za koju smo sigurni da je ona koju tražimo, pokrenuta je akcija - rekao je Lauš.

Državljanin Srbije, pedesetogodišnjak, uhapšen je prilikom izlaska iz objekta, a drugi, 27-godišnji hrvatski državljanin uhvaćen je nekoliko sati kasnije u neposrednoj blizini objekta, kazao je Lauš.

Rekao je kako je droga bila namenjena prvenstveno domaćem tržištu, ali se ne može isključiti mogućnost da je deo droge bio namenjen i korisnicima i dilerima u susednim zemljama. Tajna kuća koristila je kao skladište, ali i proizvodni pogon.

Lauš je potvrdio da je u ovom slučaju hrvatska policija razmenjivala podatke s MUP-om Srbije, kao i policijama drugih zemalja, a akcija se nastavlja jer su u policiji uvereni kako je uhapšeni dvojac samo deo veće i značajnije kriminalne grupe.

BONUS VIDEO: UŽASAN PORODIČNI ZLOČIN U GROCKOJ - Mladi policajac ubio suprugu, pa presudio sebi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)