UHAPŠENA ZBOG FILMSKE PREVARE: Od Kragujevčanina uzela pola miliona da plati hodži da skine prokletstvo sa pronađenog zlata

J. Ćosin

10. 09. 2022. u 12:22

NA graničnom prelazu Crna Gora-Srbija, u mestu Špiljani kod Tutina, u sredu je uhapšena D. Nj. iz Lebana po poternici PU Kragujevac, zbog krivičnog dela prevara. Kako naš list saznaje, ona je zloupotrebila poverenje prijatelja iz Kragujevca i ubedila ga da je njen otac pronašao tonu zlata koje želi da proda i da mu deo tog novca pokloni, ali da najpre mora da skine prokletstvo sa pronađenog blaga za šta je od njega iznudila pola milioa dinara.

УХАПШЕНА ЗБОГ ФИЛМСКЕ ПРЕВАРЕ: Од Крагујевчанина узела пола милиона да плати хоџи да скине проклетство са пронађеног злата

Foto: Shutterstock/Ilustracija

Zbog toga joj se na teret stavlja sumnja da je u peridu od marta 2021. godine, pa do maja 2022. godine, svesna izvršenja krivičnog dela prevara, aktivno održavala u zabludi V.D. iz Kragujevca, kako bi na njegovu štetu pribavila sebi protivpravnu imovinsku korist u vrednosti od 536.000 rsd .


Brzom policijskom akcijom kojom je rukovodio policijski inspektor za kriminalistiku Jovan Timotijević, osumnjičena se našla iza rešetaka.

Sumnja se da Kragujevčanin nije jedina žrtve ove domišljate Lebačanke koju je prošle godine upoznao putem društvenih mreža, ali o tome sada nema zvaničnih dokaza.
Kako “Novosti” saznaju od izvora bliskog istrazi, zahtev za prijateljstvo osumnječena je V. D. poslala početkom 2021. godine predstavivši se kao profesorka istorije sa Filozofskog fakulteta u Nišu. Ne naslućujući njene zle namere, V.D. je prihvatio prijateljstvo i od tog dana kreće svakodnevna njihova komunikacija preko društvene mreže i mobilnog telefona. Kada su se bolje upoznali, pomenula mu je da je njenom ocu hobi pronalaženja zakopanog zlata i da ima profesionalni detektor sa kojim je u više navrata pronalazio blago. Kao dokaz, slala mu je slike zlata iz Turskog vremena, koje je on navodno pronalazio.

Dobro osmišljeni plan počela je da sprovodi u delo tako što je u jednom razgovoru ispričala da je njen otac primetio da mu detektor daje jak signal u spavaćoj sobi njihove porodične kuće i da će, ako pronađe zlato, od tog dobijenog novca častiti svog novog prijatelja. Nedugo potom, ispričala je Kragujevčaninu da je njen otac iskopao to zlato, ali da on o tome ne sme da priča nikom.

- Osumnjičena je oštećenog ubedila da svako pronađeno zlato nosi sa sobom neko prokletstvo, pa da je radi toga stupila u kontakt sa nekim hodžom iz Bara koji se zove Edin P. On je navodno trebalo da „skine“ čini sa iskopanog zlata. Kao dokaz prepiske sa hodžom, osumnjičena je napravila sliku ekrana i prepisku poslala oštećenom. U pitanju je navodno bila količina zlata od oko 1000 kilograma za koju joj je hodža iz Bara savetovao da se mora prodati, a novac podeliti sa nekom bliskom osobom. Jedina osoba kojoj je osumnjičena navodno verovala bio je upravo oštećeni. Nakon određenog perioda osumnjičena ga je obavestila da je prodala zlato za 50 miliona evra i da on mora da uzme pola novca, odnosno 25 milona. Oštećeni u tom trenutku to striktno odbija, dok mu osumnjičena uporno govori da on to mora da uzme, jer je to jedini način da se ona “očisti” od prokletstva. Na taj način oštećeni bi učinio sebi i osumnjičenoj uslugu. Posle duge prepiske oštećeni pada u zamku i prihvata poklon – objašnjava naš izvor.

Ali, da bi se “očistili” od prokletstva, oštećeni je navodno trebalo da uplati određenu količinu novca kao prilog ,,crkvi i džamiji”, a tek nakon toga da dobije polovinu novca od prodatog zlata. Novac je trebalo uplatiti na račun osumnjičene D.Nj.
Kako se plan osumnjičene polako ostvaruje, oštećeni u više tranši uplaćuje novac na račun osumnjičene i to prvi put 172.000 dinara , drugi put 118.000. Nakon dve uplate osumnjičena je pozvala oštećenog i obavestila ga da ju je pozvao hodža Peković iz Bara i da joj je kazao da “čišćenje” od čini nije dobro urađeno pa da se mora uraditi novo.
Za novo skidanje čini i magije osumnjičena je tražila oštećenom 30.000 evra. On je rekao da taj novac nema, da je to za njega previše, ali je osumnjičena počela da ga ga ubeđuje da se za veliko bogatstvo treba boriti i da je muško i i da se snađe za novac. Pošto nije mogao da se snađe za toliku svotu, osumnjičena ga je obavestila da je našla nekog novog hodžu sa Kosova i da joj on traži 20.000 evra. Kako ni to nije mogao da pribavi, ne odustajući od svoje namere da ga prevari, nakon par dana obavestila ga je da je hodža sa Kosova pristao da to uradi za 2.000,00 eura i da se oštećeni mora snaći za taj novac. Posle dužeg ubeđivanja, osumnjičena ostvaruje svoj cilj tako što je Kragujevčanin podigao kredit i uplatio novac u iznosu od 236.000. dinara.
Od poslednje uplate osumnjičena počinje da izbegava oštećenog. Posle mnogo upozorenja da će je tužiti za prevaru, osimnjičena vraća oštećenom 117.000 din  i nestaje iz njegovog života, svesna da od njega ne može više izvući bilo kakav novac.

Advokat oštećenog Andrija M. Magdelinić kaže da krivična dela prevara i krađa spada u najčešća kod nas.
 

J. Ćosin

 


- Prestupnici se odlučuju na ovaj korak kako bi na lak način došli do novca u nadi da će proći nekažnjeno. Međutim, upravo zbog toga postoje  pravosudni organi koji se  na profesionalan način  bore protiv kriminala.  Što se tiče osumnjičene  D.Nj.  iz Lebana nesumnjivo je da je kod nje postojala namera krivičnog dela prevare što je jedan od osnovnih uslova za pokretanje same istrage. Svesna izvršenja krivičnog dela   osumnjičena je dovodeći u zabludu žrtvu  V.D. u dužem vremenskom periodu pribavila sebi protiv pravnu imovinsku korist u vrednosti od 536,000 rsd . Za ovo krivično delo je zaprećena kazna  zatvora od jedne do osam godina  kao i novčana kazna. Kao advokat oštećenog mogu da kažem da posedujem  neoborive dokaze koji ukazuju na vinost osumnjičene D.Nj. iz Lebana – rekao je Magdelinić.

Osumnjičenoj je određeno zadržavanje do 48 sati  nakon čega će na predlog tužilaštva sud odlučiti da li će doneti rešenje o pritvoru na 30 dana.

BONUS VIDEO: SNIMAK HAPŠENjA: Ovo je muškarac koji je izveo krvavi pir u Admirala Geprata
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024